Film

Filmen ”Go West” har rört upp en riktig storm i Bosnien redan innan den haft premiär. Regissören Ahmed Imanovic har fått dödshot och religösa grupper har fördömt den. Vilket har lett till att regissören numera vägrar att tala med media eftersom han är orolig för sin och sin 9-årige sons säkerhet.
”Go west” handlar om ett homosexuellt kärlekspar där den ena killen är bosnisk muslim och den andra är kristen ortodox serb. De två döljer sitt förhållande genom att spela ett gift heterosexuellt par. Filmen utspelar sig under det blodiga inbördeskriget i forna Jugoslavien under åren 1992-1995 och är regisserad av Ahmed Imanovic.
– Kärnan i filmen är att folk i Balkan har lättare att acceptera krigsförbrytare än homosexuella, säger producenten Samir Smajic.
Han berättar vidare att filmskaparna brukar skoja och kalla filmen för en ”Romeo & Julia” utan en Julia, snarare med två Romeos. Filmen förmedlar värme och humanitet och är tänkt att skapa en tanke om något som verkligen är ett av de största tabuna i Bosnien, homosexualitet.

Kritiken mot filmen är massiv och flera religiösa grupper vill inte att den ens ska ha premiär:
”Vi har legat i krig i flera år och folks sår har inte läkt än. Hur kan man göra en film om homosexualitet då? säger 19-årige Kenan Efendic, vid Islamistiska skolan i Sarajevo. Han fortsätter: Homosexualitet är något onaturligt och nu kommer folk utomlands att se filmen och tänka: ”Jaha, ni är alla homosexualla i Bosnien”.

Och Enver Causevic på Sarajevotidningen Walter menar att det är fel att blanda in frågan med homosexualitet i nationalitetsstriden:
”Det förminskar krigets verkliga konflikt och det är verkligen fel.

Innan 1979 var det brottsligt att vara homosexuell och man kunde få fängelsestraff. Men även sedan homosexualitet avkriminaliserades vågar de flesta inte leva öppet.

”Go West” kommer visas på Sarajevos filmfestival i höst och eventuellt även i Cannes. Om och när den kommer till Sverige är inte bestämt.

Publicerad: 2005-04-12 00:00:00