Arbetets museum i Norrköping öppnar på lördag en utställning om heteronormativitet på arbetsplatsen.
Fram till den 8 januari 2006 står den framme och förhoppningen från utställarna är att den skall bidra till att öka medvetenheten om hbt-personers situation.
– Förhoppningsvis kan utställningen medverka i ett förändringsarbete av samhället där den sexuella läggningen inte ska vara en anledning till diskriminering och trakasserier, och där fördomar minskar genom att fler får upp ögonen för hur vi alla styrs av normalnormen, säger utställningsproducenten Ann-Sofie Axelsson i ett pressmeddelande.
Utställningen skall få besökaren att ställa sig själv frågan om vilka man låter vara med och vilka som står utanför. Till sin hjälp har man ett antal spel och tester där besökaren ställs inför val och en närgången anställningsintervju kan man dessutom utsätta sig själv för.
– Diskriminering är en av de centrala frågorna i utställningen och vi försöker fånga stämningar som utgår både från den utsatta och den som utsätter, kanske är det inte alltid så enkelt att veta när diskriminering sker, inte ens för den som är utsatt, berättar Ann-Sofie Axelsson.

Bakom utställningen står bland andra Utvecklingsgruppen NTG Fritt Fram som utvecklats från EU-projektet Normgivande mångfald och deras arbete kring Homo- och bisexuella i omsorgen. Dessutom finns Arbetslivsinstitutet med sitt Tema Arbetsliv i storstad och RFSL.
Vid invigningen på lördag kommer förutom RFSLs ordförande Sören Andersson och RFSL Norrköpings Jenny Nordh även biskop Martin Lind och TCOs ordförande Sture Nordh att medverka.
Det blir dessutom underhållning av Rdical Cheerleaders och Sara Lund/Claes Schmidt.
Från 20.00 är det sedan mingel och fest hos RFSL Norrköping.

http://www.arbetetsmuseum.se/

Publicerad: 2005-04-22 11:00:00