Reportage

Varje vår invaderas den annars ganska obetydliga holländska småstaden Roosendaal av hundratals beundrare av Sveriges musikstolthet nummer ett – ABBA. De kommer från hela världen för att vara med på den årliga ABBA-dagen som arrangeras av ”The International Agnetha Benny Björn Frida Fan Club”. Klubben drivs av Anita och Helga och startades 1986 när intresset för ABBA låg på botten. Idag är medlemsantalet fyrsiffrigt. Anita och Helga samarbetar med Görel Hanser (ABBA-fenomenets ständiga administratör) och kan kalla sin klubb den officiella.

ABBA-dagarna har Anita och Helga arrangerat sedan 1988. Det här året var det ungefär 500 besökare under dagen och kvällen den 16 april. Nästa år lär intresset vara betydligt större eftersom det då är 20-årsjubileum för klubben. På jubiléer brukar det nämligen hända speciella saker. När klubben fyllde 15 kom Nanne Grönwall och Maria Rådsten och uppträdde. Anita berättar om ett par andra artister som har dykt upp genom åren. En är Finn Kalvik (som visade sig vara en mycket festglad man) och en annan var schlagerikonen Anna Book. Vad som kommer hända på det stora jubiléet nästa år vill Anita ska bli en överraskning, men något speciellt blir det!


Anita & Helga

Själva ABBA-dagen hålls på en lördag men redan på fredagen är det full fart i Roosendaal. Staden har lärt sig vad som händer varje år, så det kan dyka upp ABBA-inspirerade menyer, drinkar, dekorationer och annat om man är skarpögd. Platsen dit de flesta brukar gå på kvällen är en pub i centrum. Big Ben. Det bakre rummet där brukar vara fullt med fans som pratar och sjunger.
Om man tittar på foton från premiärer av Chess på svenska, Mamma Mia, Kristina från Duvemåla och liknande kan man antagligen känna igen några ansikten här. Är man sedan med på en av de stora mailinglistorna, som till exempel ABBAMAIL, lär man få se ett livligt gäng medlemmar därifrån. Ursula från Storbritannien berättar att hon har velat komma i flera år, men det är inte så lätt när man är lärare och det är mitt i terminen. I år gick det i alla fall äntligen! Robin från USA berättar att han är inne på sitt tredje besök, medan Jeffrey som flyttat från USA till Sverige har varit på otaliga träffar utan att tröttna. Och Andy från USA och Achim från Österrike är upptagna med att chocka lokalbefolkningen i baren. Big Ben är ju ingen gayklubb i vanliga falll…

På lördagförmiddagen startar verksamheten i en lokal en bit utanför centrum. Lokalen är en kombination av mässhall och klubb, och från förmiddagen fram till klockan 18 är det ABBA-mässa. Bord i rader hyrs av fans som säljer begagnade saker, udda saker, nya saker i en imponerande omfattning. Helga chefar över en riktig liten skivhandel med ett lager som tagits in från skiv- och bokleverantörerna. Carl Magnus Palms senaste bok om ABBA:s musik säljer bra och Agnethas samlingsbox tar slut nästan omedelbart. I mitten av den stora salen står stolsrader uppställda framför scenen och på en stor duk projiceras det dokumentärer, videos och intervjuer med ABBA-medlemmar dagen lång.


Kommersen är i full gång bland ABBA-fansen.

När klockan slår 19 är alla bord och stolar borta. Ljuset släcks, och festdelen börjar. Många står med en öl eller drink i handen när festen inleds med en videointroduktion, en historia där Agnetha står och sjunger ”Fly Me To The Moon” i Casablanca-miljöer. Har man varit på Star Treff i Göteborg vet man ungefär vad det handlar om.

Ljusanläggningen snurrar igång och en DJ utrustad till tänderna med ABBA och relaterad musik tar över. Det hinner spelas en stor del av ABBA:s repertoar, men det spelas också Frida & Agnetha solo, Gemini, Josefin Nilsson, Helen Sjöholm, Chess, och av någon anledning Nanne, som verkar ha etsat sig fast i ABBA-fansens hjärtan. Det verkar inte bara bero på vem hon är gift med heller!

På dansgolvet vimlar det av folk av alla typer. Unga killar, gamla killar, lika många av motsatt kön och kanske till och med någon av oklart dito; trendkänsliga och sådana som skulle kunna vara plockade från ett datorlager på en högskola. Några av kvällens höjdpunkter blev låtarna ”Watch Out”, ”Lovers”, ”On And On And On” och just ”Håll om mig” med Nanne.

Klockan 23 måste dansen avslutas, man har inte tillstånd längre än så. Arrangörerna håller ett kort tacktal från scenen och tar sig ner i folkhavet. Sista låten börjar och är alltid ”The Way Old Friends Do”. Alla på golvet bildar en ring. Ringen får inte alls plats men det spelar inte så stor roll. Ringen rör sig ut och in och allmänt bångstyrigt. Glädjen är uppenbar. Folk sipprar ut i natten och tar sig efter bästa förmåga tillbaka in till stan och standardhaket Big Ben.


Dansen går såklart till tonerna av…ABBA.

Vill man veta mer om ABBA-dagen kan man ta sig hit:

http://abba.muziek.net/abbaday.html

Publicerad: 2005-04-22 22:00:00