Reportage

Vad är Singelringen?
– En ring som singlar kan använda för att visa sin civila status.
Hur ni kom på idén?
– Jag och min kompis Johan Wahlbäck satt på en middag och började prata om de vi kände som var singlar. Och att det var ganska svårt att signalera sitt singelskap till andra på ett lagom diskret sätt. Framförallt om man är storstadssingel så tror jag att det finns ett behov av att visa sin civila status, just på grund av stora städers anonymitet.
– Singelringen är en diskret indikation att man är tillgänglig men samtidigt stolt i sitt singelskap. Att vara singel var kanske något man skämdes över förr i tiden, idag är det ju helt annorlunda.
Så hur gick det till rent praktiskt – från idé till verklighet?
– Först pratade vi mycket med våra kompisar och bekanta för att höra deras reaktioner och vi fick väldigt positiv respons. Sedan började vi diskutera hur själva ringen skulle se ut och kom fram till att den måste vara speciell – men att den inte ska kunna förväxlas med en vigsel eller alliansring. Så det blev en silverring med en yttre ring i turkosblå glasfiber i vilken det saknas en liten halvmåne. Varje ring har dessutom ett unikt nummer. Vi letade tillverkare och kontaktade en industridesigner och nu tillverkas ringen i småländska Gislaved.
Det låter som om det har gått väldigt snabbt?
– Ja, med rekordfart. Från att vi fick idén till idag har det bara gått fem månader. Men det hade aldrig kunnat fungera utan vårt stora kontaktnät. Alla vi känner har bidragit på något sätt. Det finns väl både för- och nackdelar med att allt gått så här fort och vi lär antagligen ganska snabbt se om vår idé håller. Men det är konstigt att ingen satsat på singlar på detta sätt tidigare tycker jag.
Har du startat andra egna projekt tidigare?
– Jag har drivit projekt i olika företag men aldrig i form ett eget bolag. Innan jag startade Singelringen har jag arbetat med en massa olika saker och bott på olika platser i världen. Jag har jobbat professionellt med hår och smink, pluggat datorsystemteknik på högskolan i Halmstad, arbetat som systemingenjör, programmerat och utvecklat CRM lösningar. Sedan jag lämnade Norrköping, där jag är född och uppväxt har jag bott i USA, Italien, England och Danmark. Mitt senaste jobb innan Singelringen var som sälj- och marknadsansvarig för Kronan i Danmark. Nu bor jag fortfarande i Köpenhamn men arbetar i Stockholm som affärsutvecklare på Medical Finance. Det är lite arbetsamt att pendla varje vecka, men jag har aldrig låtit komfort begränsa mig. Dessutom känner jag att jag får det bästa av två världar. Hur många har förmånen att få bo i två huvudstäder?
Är förhoppningen att kunna leva på Singelringen och inte ha ett annat jobb vid sidan av?
– Det skulle självklart vara fantastiskt, men det har aldrig varit drivkraften. För mig har det mer handlat om att vara med om att skapa nya möjligheter för människor, i det här fallet singlar. Det kanske låter lite banalt, men vi ville öppna dörren för möten mellan människor. Jag är otroligt spänd på att se hur produkten kommer att tas emot och hur den kommer att användas. Internet är säkert ett bra sätt för många att lära känna nya människor, men på något sätt har det blivit mer legitimt att flörta med varandra när man sitter bakom en skärm. Det här är ett sätt att flytta ut det hela från det virtuella rummet till det fysiska.
Varför behövs det en singelring?
– Jag tror att det är ett storstadsfenomen. I storstäder så vågar men inte ta kontakt med varandra i vardagen. Men om man har en liten hund eller ett barn med sig så fungerar de utmärkt som isbrytare. På samma sätt hoppas jag att singelringen kommer att göra det.
Finns det speciella ringar för tjejer och killar?
– Vi bestämde att bara ta fram en ring som skulle vara lika för alla vare sig man är homo eller hetero, tjej eller kille.
– Själv kanske jag väljer att ta av mig ringen om jag går ut på ett straight ställe, om jag inte känner mig bekväm med att ha den på.
När är det dags för lanseringen?
– Vi lanserar ringen i april/maj i Sverige, Danmark, England och Irland. Sedan följer USA, Japan, Holland, Belgien, Finland, Frankrike och Taiwan.
Kommer det att bli fler singelprodukter?
– Vi har många idéer så det är inte alls otänkbart, men just nu är det hemligt!
Har du några råd att ge till de QX-läsare som sitter och håller på en kanonidé men inte vet hur de ska förverkliga den eller gå vidare?
– Jag tror att om man verkligen känner att man sitter på en kanonidé så finner man ett sätt att förverkliga den på. Man måste göra klart för sig själv om det är ens egen förmåga eller själva idén man tvivlar på. Bortsett från det är det självklart ett gott råd att dra i alla kontakter man har. Ofta förutsätter man att folk inte har tid eller lust att hjälpa, men om man har en bra idé vill de flesta faktiskt involveras. Det stöd vi har upplevt i samband med Singelringen har varit enorm, över alla förväntningar.
Är du singel?
– Ja! Min singelring sitter på ringfingret, men det vore ju kul om det bildas olika koder beroende på vilket finger man har ringen. Kanske kommer flatorna att ha den på tummen och singlar med barn på pekfingret!

En singelring kostar 279:-

http://www.singelringen.com

Publicerad: 2005-04-30 12:00:00