GayPride

Igår skulle årets GayPride invigas i Vitrysslands huvudstad Minsk. Deltagare från flera svenska gaygrupper liksom representanter från Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU, fanns även på plats.

Men när ägaren till den klubb där arrangemanget hölls, insåg att det var ett gayarrangemang bröt han strömmer och tillkallade polis.

Efter diskussioner mellan Pridearrangörerna från Belarus Lambda League och tidningen Forum Lambda och ledningen för klubben Akvarium stod det klart att ledningen inte skulle tillåta att arrangemanget genomfördes. Kort efter att polis tillkallats uppmanade Pridearrangörerna deltagarna att lugnt lämna klubben för att inte ytterligare problem skulle uppstå. Runt tjugotalet poliser fanns på plats vid avvisandet och cirka 150 personer fanns i övrigt i klubben, varav cirka tio svenskar.

– Homosexualitet är inte längre kriminellt i Vitryssland. Men från avkriminalisering till respekt är steget långt. Det här är ett klart bevis på hur viktigt det är att arbeta med de här frågorna från svensk sida, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare vid, LSU, som var en av de svenskar som deltog vid händelsen.

Dessutom deltar Homosexuella Socialdemokraters Håkan Andersson, liksom respresentanter från RFSL och Tupilak
– Det som hänt visar tydligt att mänskliga rättigheter inte respekteras i Vitryssland, säger Håkan Andersson.
– Att man kontrollerar den här typen av evenenemang är uppenbart. Enligt den information vi fått hittills verkar det inte som att myndigheterna kommer att tillåta den parad som var planerad att genomföras på söndag,
fortsätter Håkan Andersson.

Publicerad: 2000-09-08 16:37:50