Exklusivt för QX:

Förkrossad. Utskämd. Knäckt.
Stackars Angelica Agurbash från Vitryssland – verkligheten slog henne hårt i ansiktet igår kväll. På vägen ut ur greenroom försvann plötsligt alla divalater, och tårarna slutade inte rinna. Det gjorde ont att se.
4 miljoner dollar nerlagda på promotionturnén, scenkläder, Celine Dions koreograf, limousin till repetitionerna och 4 omringande livvakter varje sekund av dygnet – Inget kunde rädda gaydiscon igår!
Men ta det lugnt, jag är säker på att hon fick nån liten diamantring som tröst av maken, och livet går tillbaka till normalt igen.

Vilken härlig semifinal. Precis sådär öststatscharmig som man ville ha det. Folkliga danser, kokande ursprung, strulande mikrofoner, och 15 minuter innan sändning en halvtom lokal (Folk stod ute på gatan och festade istället)! Och slutligen såklart, den totala avsaknaden av engelsk grammatik. Kunde de inte bara ha hyrt in en engelsktalande person i en timma och gått igenom manuset med de vettskrämda programledarna. Jag tror inte hon sa ordet ”the” på hela kvällen!
”Now we see who winners are”…

Stolt är jag också då jag hade 7 av 10 finalister rätt!
Dock hade jag inte räknat med att lettiska fred-på-jorden-balladen skulle klara sig, eller Danmark som uppenbarligen gör sig bättre i TV än live… Och så stora frågetecknet Makedonien! Än en gång ser vi hur starkt grannröstande kan hjälpa. Makedonien är omringat av Kroatien, Bulgarien, Bosnien, Rumänien och Albanien… Deras höga poäng räckte uppenbarligen för den falsksjungande clownen.
Men tog han månne Islands plats? Jag har ju sagt från början att jag trodde Selmas låt var för svår för Europas familjer, eller för bra kanske är ordet… men till final trodde jag iaf det skulle räcka?!
Och det var inte en glad Selma utanför arenan igår. Hon bet ihop framför kamerorna, men på väg in i taxin började tårarna rinna. Inte konstigt, Selma är 39 år gammal och såg detta som sin sista chans.
Jag saknar också Slovenien i finalen. Vilken vacker låt! Och jag blev dessutom intervjuad i Slovensk TV igår, där jag öste mitt beröm över landets artist. Varför de ville ha Min åsikt förstod dock ingen… ”Well, no I’m not really a journalist. In Sweden I’m mostly known as Skandal-Edward… Do you know who Pernilla Wahlgren is?” Resten är Slovensk Tv-historia!
Rätt hade jag också angående Moldavien. Den geniala idén med Farmor på scen fungerade klockrent, men mer om dem längre ner.

Det exakta resultatet från semifinalen är så klart hemligt, och offentliggörs först efter finalens sändning. Men redan nu har information spridits här nere att det tydligen fanns en tydlig vinnare. En väldigt tydlig vinnare. Alltså, marginalen mellan 1:an och 2:an var slående. Vem kan det ha varit?
Norge kanske? Eller Ungern!?
Spännande…

På tal om något annat; homosexualitet!
Stackars Ukraina. De har aldrig sett så här mycket bögar förut. Det är inte klokt.
Ni har blivit helt felinformerade om ni tror att Europride hålls i Oslo i år…
Överallt springer överfriserade bögar och nynnar på ESC-låtar. Kievs gator har blivit till gigantiska catwalks. Märkeskläder, tränade rumpor och en konstant doft av Dior. Jag har aldrig sett så mycket ledsna Ukrainska kvinnor i hela mitt liv.
Men vi är många ledsna bögar också. Jag måste vara ärlig med er. Detta är en mardröm. Dessa straighta östatstskillar… Med sina snaggade huvuden, tränade kroppar och vackra rena ansiktsdrag. Wow. Man får ont i nacken när man går på stan. Det är som att promenera rakt in i en Bel Ami film!
Nog sagt.

Skvaller, skvaller:
– Tydligen har de kommit in klagomål från folk som menar att när de ringde för att rösta på Holland, fick de meddelandet ”Tack, eran röst på MAKEDONIEN är nu registrerad…”
– Aftonbladets duktiga Fredrik Virtanen bjöd Skandal-Edward på champagne i baren igår. Tackar.
– Lettlands ena sångare har fått halsfluss och fick därför mima hela låten på genrepet igår.
– Ni kommer märka att Serbiens bidrag endast består utav samma refräng om och om igen. Det fanns en vers förut, men efter att de blev anmälda för plagiat så valde de att helt enkelt stryka verserna.
– För oss Eurovision-fans: Lägg märke till körsångaren bakom Elena på Greklands bidrag. Det är Alexandros Panayi, som sjöng solo för Cypern både -95 och 2000 med fantastiska bidrag.
– Spanska Anabel Conde kunde egentligen ha sjungit Andorras bidrag själv, men fick inte för landet.
– Cyperns snygga sångare har ingen flickvän. Och har aldrig haft och kommer aldrig skaffa… Om man säger så…
– Två killar som hånglade på efterfestens dansgolv fick ett gult kort av vakterna som varning. Klantiga vakter – på herrtoaletten hade de kunnat dela ut röda kort hela kvällen!
– Vi är ombedda att undvika lax och svamp på restauranger pga av Tjernobyl. Hjälp… Gris-kuk då?

FINAL!
Hur ska det gå?
Det blir spännande i kväll!
Grekland är fortfarande toppfavoriten, och den mest troliga vinnaren i dagsläget. Numret är sjukt snyggt koreograferat av samma man som gjorde Sakis ”Shake It” Rouvas nummer förra året. Elena är självsäker på scen och absolut kvällens största proffs.
Men tro mig, det finns starka konkurrenter.
Jag har precis sett genrepet och kan nu berätta hur snacket går här nere:

1. Sverige. Jodå, han ger 200% på scen! Nästan alla utländska journalister jag talar med (förutom Norge; de svartsjuka stolparna!) tror att Sverige kan vinna.
Är enormt trött på de svenskar som klagar med motiveringen: ”Varför ska Sverige stå och sjunga om Las Vegas i ESC 2005???”.
Va? Vad har det med något att göra?
Vad ska vi hellre sjunga om, menar dem; Nacka Strand?
Äh, Waterloo gick ju bra att sjunga om så… Varför inte Las Vegas?! Heja Martin.
(Lägg märke till det nya slutet… Snyggt producerat!)

2. Ungern. Ja, ni såg ju själva i torsdags. Vilket magiskt nummer. Stolta i ryggen kan de dansa hem segern, såvida inte likheterna med Ruslana förstör för dem.

3. Norge. Det som jag kan tycka fattas är lite mer galenskap. Ja, lite MER galenskap! Ska man köra på en image så man ska köra den 200%… och något lite mer överraskande på scen hade nog hjälpt.
Och som Nenne på QX så vist påpekade; Kommer östländerna förstå ironin?
Men farliga är de iaf! Norges ESC-vinster: 1985, 1995 och… 2005?

4. Moldavien. Nu tror ni kanske att jag är galen, men lyssna här: Moldavien var utan tvekan publikens favorit på genrepet. Oddsen på bettingsidorna var för 3 dagar sen 150 till 1. Idag är de 20 till 1. Den där trummande farmorn är ett genialt grepp helt enkelt. Se upp!

5. Malta. Balladfavoriten ikväll. Helt galet vilken publikfriare hon är. De älskar henne. Sista refrängen är så mäktig, och Chiara är så charmig att den absolut blir farlig. Tänk om hon skapar samma svettiga upplösning som 1998?

Mina ytterliggare favoriter:
Spanien: Helt fantastiska på scen. Vilket nummer. Det är klart att den rappande fåntratten borde strukits ur numret, men det kan jag blunda för. Spansk musik som bäst!
Frankrike: Snyggt nummer, och absolut en av årets skönaste låtar.
Serbien-Montenegro: Så snygga, så proffsiga och så lyckliga för att få vara med!

Så ser det ut.
Sex stycken låtar som kommer slåss om den slutliga segern.

Ha en underbar finalkväll och rösta med hjärtat!
Jag rapporterar skvallret från efterfesten imorn!

Varma Hälsningar
Edward af Sillén
På QX: E22

Publicerad: 2005-05-21 01:36:56