Exklusivt för QX:

Tänkte att det här var sista gången jag åker för att se ESC live…
Men sen äntligen började det skifta, och det gigantiska jublet när Grekland för första gången hittade upp till plats 1 på resultattavlan var överväldigande. Och när jag väl insåg att denna madrömsomröstning ändå skulle sluta lyckligt och Grekland skulle få guldet det så väl förtjänade, så fylldes ögonen av tårar. Det var mäktigt.
Det som kunde blivit en katastrof blev till en dröm!
Aten 2006… jag längtar redan.

Så bra för Eurovision! Att vinnaren är en pophit, och dessutom att vi får lämna öststaterna för ett år. Det är nyttigt för tävlingen.

Sverige däremot fick sin sämsta placering sedan Björkmans hedersamma magplask 1992!
De svenskar som nu säger ”vad var det jag sa” tänker jag ignorera. Det gick inte att förutspå detta. Som jag skrev förut, han kunde kommit var som helst mellan plats 1 – 24. Synd bara att det skulle bli 19. Framförandet var felfritt! Martin framstod som en absolut vinnare både på scen och i tv-rutan. Jag är stolt. Men ändå, ingen ville rösta på oss. Inte ens våra Nordiska grannar… Norges 1:a till Sverige kändes mest som ett hån.

Och nej, Martin såg inte helt lycklig ut när han lämnade arenan gömd i en grå munktröja, med luvan över huvudet. Det var lite jobbigt att se.
Jag tycker han borde gått därifrån med huvudet högt. Han gjorde ett perfekt jobb, inget att skämmas för.
Det är Sveriges ”expertjuryer” vi ska anklaga…

8 av den slutliga Topp 10´s bidrag var från semifinalen. Åtta stycken! Ni förstår själva; att Sverige får kvala nästa år är en BRA SAK! Det kommer med all säkerhet fungera till våran fördel. Europa för höra vårat bidrag flera gånger.

Också intressant; 3 av 5 låtar på Topp 5 var ballader! Malta, Israel och Lettland. Det trodde man ju inte… Nästa år kanske vi ska skicka Cecilia Wennersten ändå…

The Big Four – så kallas Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Spanien. De 4 länderna får alltid vara med i finalen, oberoende av placering. Eftersom de ekonomiskt går in större än något annat land. Så har det varit så långt bak vi kan minnas.
Dessa 4 länder som en gång i tiden brukade turas om att vinna hela ESC kom i år sist. Absolut sist! Där ser vi tydligt Eurovisionens utveckling och modernisering. De hänger inte med…

Efterfesten var den tråkigaste någonsin i modern tid! Ett gigantiskt dangolv, fyllt av esc-fans, och vad spelades för musik? Jo; Macarena, Chiwawa och Samba de Janeiro. Kändes inte helt rätt placerat. Inte en ESC-låt fick vi!
Och när väl Elena kom till festen efter den utdragna presskonferensen var klockan närmare 03.30, och folk började tröttna.
Så skvaller får vi klara oss utan.
Förutom att konstiga finska artisten Geir Rönning paraderade runt hela natten med en stor skylt där det stod: We are no Losers, and you know ”Why”!

EBU var inte helt lyckliga då sajten esctoday.com avslöjade semifinalens resultatlista 4 timmar innan finalens sändningen, tack vare en läcka. Det visade sig då att Rumänien var semifinalens tydliga vinnare… Islands 16:de plats var obegriplig tycker jag. Att Litauen kom sist likaså.

Rätt låt vann.
Jag stannar I Kiev 2 dagar till. Det här är ett fantastiskt land. Jag har blivit kär.
Människorna, kulturen, stämningen och maten. Det här trodde jag verkligen inte…

Var snälla mot Martin nu… Han behöver det.

Varma Hälsningar
Edward af Sillén
På Qruiser: E22

Publicerad: 2005-05-22 11:39:55