Kvarnström gästar Cullbergbaletten

” NaClH2O” är den kemiska formeln för svett. Det är också namnet på Kenneth Kvarnströms nya verk för Cullbergbaletten. Dansarna är fem män, inga kvinnor finns med. Kopplingen är väl uppenbar? Svett och män…
– Svett är ett naturligt tillstånd för oss dansare, vi simmar ju i svett hela tiden, berättar Kenneth.
Jo men den uppenbara homoerotiska kopplingen då?
– Jag ska erkänna att jag från början hade arbetsnamnet ”Gay Love” på föreställningen, men det behöver du väl inte skriva?
– Namnet ”NaClH2O” lämnar mer öppet. Jag vill inte att man ska fundera på vem av dansarna som kanske är ihop med vem, även om det säkert är många som vill tolka in sådana saker. När man bara har fem män med och de tar på varandra är det ju nästan oundvikligt… Fast jag vill hålla det på en abstrakt nivå.

Enligt Kenneth försöker vi på QX alltid tolka in homoteman i saker, det räcker med att det finns en bar överkropp med någonstans. Ja, vad ska man säga?
För att inte skruva upp de homoerotiska förväntningarna allt för mycket bör man nog nämna att de manliga dansarna är påklädda.
– Först och främst vill jag göra ett konstverk för alla, jag vänder mig inte till en speciell publik, berättar Kenneth.
– Och gaypubliken kan väl också tänka på något annat än sex, eller?

Att det blev ett stycke med enbart manliga dansare var egentligen inte Kenneths val, utan vad Cullbergbaletten beställde. I mitten av 90- talet gjorde han flera verk med enbart manliga dansare – bland annat ”Carmen?!” som precis har haft nypremiär på Operan, och som ingår i föreställningen ”På svenska”. Men den perioden i sitt skapande tycker han sig ha lämnat bakom sig.
– Jag jobbar numera helst med kvinnor och män blandat. Det är mycket roligare. Jag vill inte att det ska vara uppdelat så att tjejerna gör vissa saker och killarna vissa. Båda könen ska vara lika starka och kunna göra allting.

I Cullbergbalettens föreställning O-lika ingår förutom ”NaClH2O” även Jiri Kylians ”Falling Angels” som tvärtom bara har kvinnligare dansare. Och dessutom Johan Ingers duett ”Hurry Slowly”.
Parallellt med arbetet för Cullbergbaletten turnerar Kenneth Kvarnströms eget danskompani ” Kvarnström & Co” med föreställningen ”Splitvision” som hade premiär i Helsingfors i maj. Det är en föreställning med två kvinnliga och två manliga dansare, där också film och video är en viktig del av föreställningen.
– En del blir nog förbannade för att de inte hinner med att se allting som händer samtidigt, säger Kenneth.
– Men om man väljer att enbart fokusera på dansen blir det en helt vanlig dansföreställning.

Vanlig och vanlig… Kenneth Kvarnström gör ju inga dussinprodukter precis, utan är en av Skandinaviens hetaste koreografer just nu. Mer om honom och hans olika dansprojekt under hösten kan du läsa i nästa nummer (oktobernumret) av QX.

Här kan du se Kenneth Kvarnströms olika baletter under hösten:
”NaClH2O” ges på Dansens Hus den 8, 9, 11, 12 och 13 september.

Cullbergbaletten turnerar sedan runt Sverige med programmet ”O-lika”: 19/9 Borås, 22/9 Lund, 26/9 Gävle, 29/9 Sundsvall, 7/10 Örebro.

”Carmen?!” ges på Operan under september och ingår i programmet ”På svenska”.

”Splitvision” kommer till Dansens hus den 3-5 oktober. Föreställningen turnerar annars mest i utlandet och ska visas i bland annat Köpenhamn, Bergen, Budapest, New York, Leipzig och Rouen.

”Billigare än bio”, en föreställning tillsammans med koreografen Cristina Caprioli, ges på Kulturhuset 24 november – 3 december.

Publicerad: 2000-09-08 16:49:45