Homohat

– Att Gay Pride Minsk stoppats är ett otäckt tecken på att trycket mot homo- och bisexuella och transpersoner i Vitryssland är enormt, säger
Martin Jefflén, internationell sekreterare vid Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU.
Det hus där seminarier och biovisningar skulle hållas under resterande delen av Gay Pride Minsk har utrymts och inga arrangemang tillåts att hållas där. Den klubb där två av de resterande tre festerna skulle hållas har fått elen avstängd.

– Risken är att det inte skulle ha gjort så stor skillnad om de hade haft el. Klubbledningen hade antagligen varit såpass rädda för otrevliga påföljder att de inte hade tillåtit evenemangen att hållas i deras lokaler nu när myndigheternas uppmärksamhet redan väckts, säger Stig-Åke Pettersson internationell sekreterare för RFSL Stockholm.

– Som alltid är det omöjligt att få tag i någon dokumentation kring vad som egentligen händer. Vi har uppvaktat OSSEs representation här i Minsk för att höra oss för om hjälp, men eftersom det inte finns några beslut på papper om att kasta ut oss från alla lokaler och försvåra arbetet så kan inte de heller göra någonting, fortsätter Stig- Åke Petterson som tillsammans med Hans Ytterberg, HomO, besökte OSSE.

Hans Ytterberg, HomO, fanns på plats i Minsk under fredagen för att hålla seminarium om erfarenheterna av arbetet för homo-, bisexuella och transpersoners rättigheter i Sverige. Seminariet fick dock ställas in.

– Enligt våra källor så har det till och med gått ut påbud till klubbar att vara extra noga med ID-kontrollen för att se till att vi inte går någon annanstans. Vi vet inte hur säker denna information är, men bristen på information är ett stort problem för oss just nu, fortsätter Stig-Åke Pettersson.

En delegation från Homosexuella Socialdemokrater finns på plats i Minsk och försök har gjorts att få tillgång till de vitryska socialdemokraternas lokaler, utan framgång.

– Rädslan är enorm. Många av mina vänner här har inte ens vågat sig på att försöka gå på evenemangen. Att i övrigt välvilligt inställda organisationer och enskilda inte hjälper oss beror med största säkerhet på rädslan för påföljder. Igår fick exempelvis en av medarbetarna från Belarus Lambda League sparken från sitt arbete, fortsätter Martin Jefflén, LSU.

– Det här är inte första gången myndigheterna stoppar arrangemng för homo- och bisexuella och transpersoner i Minsk. I fjol stängdes Minsks enda gayklubb, Oscar, av det statliga fastighetsbolaget som ägde lokalerna.
Även i fjol trakasserades Pridedeltagare av polisen. Så det här är inget nytt, säger Håkan Andersson, ordförande för föreningen Homosexuella Socialdemokrater som finns på plats i Minsk.

– Mänskliga rättigheter är också homosexuellas rättigheter. Någon respekt för dessa rättigheter finns idag inte i Vitryssland, fortsätter Håkan Andersson.

Redan invigningen under torsdagskvällen stötte på problem och avblåstes helt efter att elektriciteten stängts av klubbledningen och polis tillkallats.

– Arbetet med homo- och bisexuellas och transpersoners rättigheter i Vitryssland måste intensifieras. Överhuvudtaget är det här en aspekt som måste finnas med tydligt i svenskt utvecklingssamarbete, avslutar Martin Jefflén, LSU.

http://www.lsu.se

Källa: LSU/Pressmeddelande

Publicerad: 2000-09-09 16:39:09