– Den fängslade gayaktivisten och vapenvägraren Mehmet Tarhan blir brutalt misshandlad i det militärfängelse i östra Turkiet där han sitter fängslad, säger David Allison från den brittiska aktivistgruppen OutRage! i ett uttalande.
– Det finns allvarliga och oroande signaler om att han kan dödas, antingen av medfångar eller av de turksiska militära myndigheterna. Fängelsevakterna uppmuntrar medfångar at ge sig på Mehmet genom att sprida ryktet om att han är en terrorist.
Mehmet genomför just nu en hungerstrejk i protest mot interneringen och den dåliga behandlingen.
– Som följd av att han vägrar samarbeta med de militära myndigheterna står han nu anklagad för ”lydnadsbrott mot militären” som kan ge ett maximumstraff på fem års fängelse.
– Rättegången mot Mehmat är planerad till den 9 juni och det finns ingen chans att han kan få en korrekt behandling, menar Allison och hänvisar till att landets militärdomstolar uppfattas som ”notoriskt hårda och orättvisa”.
Just nu pågår en aktion till stöd för Mehmet Tarhan via organisationen War Resisters’ International, en kampanj som OutRage nu ger sitt stöd.

http://wri-irg.org/co/cases/tarhan-en.htm

Källa: Läs mer om kampanjen

Publicerad: 2005-06-01 17:11:11