När QX dk släpps för andra gången i Danmark var det intervjun med den nye socialdemokratiske partiledaren Helle Thorning-Schmidt som gett största genklangen.
Helle Thorning-Schmidt slår fast ett antal löften om socialdemokraterna tar över vid näst val.
– All lagstiftning kommer att gås igenom med lupp. Och på de ställen där det görs skillnad mellan homo- och heterosexuella kommer lagen göras om, lovar hon.
De politiska reaktionerna på hennes utspel kom under söndagen.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen som hyllades vid Copenhagen Pride förra året för sitt personliga ställningstagande att kyrkan bör kunna viga samkönade par, är tveksam till Thorning-Schmidts utspel i QX då det handlar om adoptionsfrågan.
– Mitt svar är väl närmast att detta är en punkt där jag är lite tveksam, säger han till Politiken.
Från Dansk Folkeparti och Pia Kjærsgaard är tongången mer frankt negativ. Till Politiken säger hon lätt spydigt att utspelet bör tolkas som att socialdemokraterna nu försöker ta över Det Radikale Venstres roll i homofrågan.
Idag följer Berlingske Tiderne, som var först med referatet av QX-intervjun, upp med att fråga landets biskopar om synen på att den danske Folkekirken skall öppnas för homovigslar.
Av landets 12 biskopar är 5 negativt inställda till idén. Kresten Drejergaard från Fyens stift tillhör de som är positivt inställda, men lägger till att även judiska och muslimska församlingar som har vigselrätt skall omfattas av kravet att även viga samkönade par.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3705

Källa: Mer om QX dk

Publicerad: 2005-06-06 11:59:47