Europride 2005/Oslo

Nu är det dags för EuroPride igen och denna gång i vår sköna grannland Norge. Oslo står värd för festivalen och har satsat extra hårt på sin festivalplats PrideVillage på Rådhusplassen. Men utsikt över Oslo-fjorden.
För svenskar som oroar sig över att missa årets största högtid – midsommar – så har man på fredag den 25 juni ordnat ett riktigt midsommarfirande i Pride Village med kvack kvack grodor och dans kring stången. På samma kväll blir det dessutom ett svensk-norskt tema på scenen, allt i såväl midsommar som 100 års-jubileums anda. På scen står Bodies Without Organs, The Ark och Morten Abel.
Nu är det ju dock inte svenskhet man firar under EuroPride utan den europeiska homo-bikampen och stoltheten.
På det kulturella planet är det utan tvekan Skeive Filmer som sticker ut lite extra. Den norska gay/lesbiska filmfestivalen är tillsammans med Köpenhamns motsvarighet en riktig höjdare. Öppningsfilmen på fredag blir den franska ”Mariscos Beach” (Crustacés et Coquillages) från i år. I en film som sägs sprida sommarvärmen långt utanför biosalongen tar Marc med sin familj till den plats där han som ung firade sina somrar. Sonen Charley får besök av sin gaykompis Martin och mammans förre älskare dyker upp. Det visar sig så att Marc själv bär på en gammal hemlighet.
Så följer filmerna slag i slag fram till och med den 22 juni. Kika in på Skeive Filmers hemsida för ett fullständigt program..
Fredag den 17 juni är dessutom öppningsdag för EuroPrides konstutställning Pride Art. Veckan bjuder på flera kvällars scenkonst på Parkteatret och kulturscenen Black Box. Kristna homosexuella från Europa träffas under European Forum och det blir queerdebatter och seminarier om böcker och debatter med politiker.
Den person som kommer hyllas över alla andra är den mångårige homokämpen Kim Friele. En byst av henne skall avtäckas första dagen i Pride Park och vi får säkert höra henne upprepa orden från en av de första Frigörelseveckorna i Sverige och förmanade oss att inte låta Frigörelseveckorna bli en ofarlig homofil motsvarighet till Julafton.

Pride Village är den norska motsvarigheten till Pride Park – men långt mer vackert placerad vid vattnet nedanför Rådhuset. Svenska besökare kommer dock känna igen sig väl i området. Det blir tält med information från alla möjliga föreningar och självklart står vi på plats för att dela ut såväl svenska som danska QX, GayMap och berätta om nya Qruiser. För att komma in i Pride Village säljs Festivalpass för hela veckan vilket kostar 750 norska kronor (ca 870 svenska kronor). Med passet får man förutom inträde till parken även rabatterade fester och så ingår den stora slutfesten på lördagen och dessutom tjejfesten respektive killfesten på fredagen. Fram till idag har 2000 Festivalpass sålt i förköp.
På onsdagen öppnar Pride Village 15.00 där det frampå kvällen blir en öppningskonsert med Wig Wam, D’Sound och Plaace of Pleasure på scen.
På natten hålls fester på stans klubbar och ute på stan kan man lyssna på Oslo Fagottkor. Läderfolket kan vara med att fira den mixade S/M-föreningen SMIAs 10-årsjubileum.
Torsdagen är, likt i Stockholm, den stora Schlagerdagen – eller European Song Contest Memory Lane-konserten som det kallas i Norge.
Jostein Pedersen är värd och på scen står storheter som Bobbysocks, Baccara, Brotherhood of Man, Paul Oscar och en lång rad andra. Mest jubel kommer utan tvekan Nora Brockstedt möta – idag 81 år gammal men med en helt ny CD i jazztoner releasad i Norge. På kvällen har Norges största gaysajt Gaysir sin stora fest på Grand hotell och tillresta björnar har fest på saunan Hercules. Efterfester på klubbar som nyöppnade Naken, liksom på Smuget och SinPecado. Självklart är även legendariska London Pub öppen, även om de inte finns med i det officiella EuroPride-programmet.
På fredagen är då norrmännen extra snälla mot de stackars svenskar som kommer över. Hur många det blir är inte helt klart. Midsommar är ju minst sagt heligt för oss. Det planerade Gaytåget från Stockholm till Oslo fick ställas in på grund av för litet intresse, men när pride-nerven nu börjar pirra är det högst troligt att svenskarna drar över Svinesundsbron trots allt.
På dagen firas svensk Midsommar i Pride Village och på kvällen skall det låta svenska, fast med engelska texter förståss.
Fredag betyder stora fester natten lång. På Rexx blir det Salvation-party med Dj Pier Morocco och Per QX. Uppträdande bjuds av Charma och Tonnic. På SLM blir det kalas på fredagskvällen och Mr Leather Norway skall väljas.
Det blir trångt med fester fredag kväll. Förutom ovan nämnda så har EuroPride tjejfest på Posthallen och Killfest på Rockefeller. Björnarna tar över delar av SinPecado och i supervackra lokaler ovanför Operan håller Kristian Tennebø och Christian Rydheim sin klubb FIRE öppen såväl fredag som lördag natt. De två inleder dessutom EuroPride redan lördag den 18 juni med en fest. Great Garlic Girls har dragshowfest på Smuget.
För de mer stillsamma hålls en Regnbågsmässa i Oslo Domkirke och gaykörer från Oslo och Bergen har konsert i Majortuens Kirke.


På lördag är det avslutningsgala i PrideVillage, med Sir Ian McKellen som det stora dragplåstret. Artisteriet står Annelie Drecker, QFarm Collective och Surferosa för.
Och så blir det parad mellan 15.00 och 17.00. Två timmars glädjeyra genom Oslos gator. Förhoppningsvis med så mycket rysch och plysch och paljetter och läder med nakna rumpor att surpupporna bland homohatande frireligiösa sätter hela supen i halsen! Jo – det har varit gnäll redan innan paraden startat. Hela 54 olika ekipage har redan anmält att man skall gå med. Och i täten av LO-delen går ordförande Gerd-Liv Valla.
På natten har så EuroPride sin avslutningsfest i Posthallen. Har du Festivalpass så är det alltså fri entré, utan kostar det 200 norska kronor.
Konkurrerande fest kostar hela 290 norska kronor (ca 335 svenska) i förköp om du har Festivalpass men kan å andra sidan redan nu presentera ett gediget program. Dj Lacroix, Emil Hellman med klubben Connection som har eget hörn på festplatsen, Mike Dandy och André från Shu Club. Och så blir det Mr Gay Europe då. 17 killar från Europa kommer varav Mr Gay Sweden håller svenska färgerna högt. Dessutom deltar en region i tävlingen: Mr Gay Lappland. Erik Berg heter han, är 21 år, 173 cm lång, arbetar som säljkonsult och gillar dans, blommor, trädgård, kläder och design. Hela gänget, liksom den sortens info, hittar du på www.mrgayeurope.com. Vill du slåss för den svenska eller lappländska tävlanden kan du dessutom ringa in din röst via ett telefonröstning.
Så blir det Stratos, London Pub/Chairs, Sinpecado och Naken som fångar upp de som gillar like mindre, coolare men ändå glada fester.
På söndag kan man så, om man inte festat för hårt, lugna ner sig lite med en Tur i Nordmarka eller delta i den avslutande gudstjänsten.

Sp svenskar som har svårt att slita sig från sill och nubbe, kanske hög tid att tänka om, flyg och tåg tar en timme och skatteåterbäringen kommer snart! För det kan nog behövas trots allt, Oslo är inte helt billigt för en stackars fattig-svenne!

PS: Vi tar inte med QX Shop till Pride Village, men man kan beställa och betala i förköp så tar vi med oss varorna från Stockholm. OBS. Beställning och betalning måste vara oss tillhanda innan QX gänget drar till Pride den 20 juli!

Besök EuroPrides hemsida

http://www.qx.se/guide/index.php?typ=fri&tid=annan&from=2005-06-17&tom=2005-06-26&t%E4tort=106

Källa: Alla aktiviteter under EuroPride hos QX.se/Guide

Publicerad: 2005-06-15 20:36:39