Copenhagen Pride 2005

Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske har nu släppt vilka som nominerats för prisutdelningen under Copenhagen Pride.
Inte helt oväntat finns danska socialdemokraternas nye ledare Helle Thorning-Schmidt med på listan.
I sommarnumret av danska QX tog hon klar ställning för en total genomgång av dansk lagstiftning för att få bort alla diskriminerande lagar.
Thorning-Schmidt nomineras i kategorin ”Årets politiker” och ”tävlar” mot Socialistisk Folkepartis Kamal Qureshi, kandidaten som borgmästare för Köpenhamn, Radikale venstres Klaus Bondam, Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil, inrikes- och hälsominister Lars Løkke Rasmussen liksom slutligen Karen Klint från socialdemokraterna.
I kategorin Årets Homo nomineras Dag Heede, Nina Stork, Emine Aridagi (Ela) samt Oscar Bar och Cafés ägare Claes Petersen och Walther Griesé.
Till Årets Laks, som förra årets vanns av statsminister Anders Fogh och som ges till de som ”simmar mot strömmen” är bland annat Queer-kolletivet Dunst nominerat. Övrig i kateogrin är Kjeld Holm, Børns Vilkår och Det Etiske Råd.
I kategorin Årets media finns Kristeligt Dagblad med och LBLs egen tidning Panbladet. Dessutom nomineras communityn Boyfriend, spring-ud.dk, den danska gay och lesbiska filmfestivalen och portalen aarhus.dk.

– Vi är mycket glada för den uppmärksamhet som korningen av Anders Fogh som Årets Laks fick förra året, säger Jesper Kiby Denborg från LBLs priskommitté i ett pressmeddelande. Kyrklig vigsel för homosexuella har nu kommit närmare. Men det är tydligt att medan oppositionen nu kämpar för rätt till homo-adoption och kyrklig vigsel för bögar och lesbiska, så är högerflygeln mer avvisande.

Fram till den 6 juli kan man rösta på LBLs hemsida.

http://www.lbl.dk/homopriser

Källa: Homopriserna

Publicerad: 2005-06-17 12:01:01