Europride 2005/Oslo

Det blev en lugn första dag i PrideVillage i Oslo. Kännare noterade dock att det var mer folk än tidigare års onsdagar på festplatsen.
Förutom avtäckning av en Kim Friele-bysten var mötet mellan svenska författarinnan och journalisten Mian Lodalen och Norges Gerd Brantenberg, med boken ”Jag är väl inte sån heller” (utgiven på norska 1973, ”Opp alle jordens homofile” och översatt till svenska 1981).
Mian Lodalen framförde sin obegränsade beundran för Brantenbergs mod att i början av 70-talet ge ut en så öppet lesbisk bok.
Gerd kontrade med att ge berömmelser till Lodalen men var dock lite reserverad över ordavlen i hennes skildring av sex.
– Men det kanske är en generationsfråga, sa hon.
Att Mian Lodalen till stor del är en arvtagare till Brantenberg framgick tydligt i det samtal de två hade. Lodalen uppmanade alla att läsa ”Jag är väl inte sån heller” och framförde en hälsning från flera svenska feminister, samtidigt som hon ännu en gång buga sig djupt inför sin stora idol.

Under onsdagen var det även full fart i arbetet med Mr Gay Europe-festen. Alla deltagare förutom den polske är på plats. Den 20-årige Sebastian har tvingats under jorden efter att det blev känt att han valts till Mr Gay Polen och har inte klarat av att ta sig till Oslo.
– Det tar det oerhört seriöst med repetitionerna, rapporterade en imponerad Jörgen Tenor.
Även reklamutdelandet för övriga fester är i full fart och kampen om gäster är i full gång.

Kvällens stora begivenhet var utan tvekan Glamrockarna Wig Wam som deltog i Kiev för Norge.
Istället för en brandgul scarf stod de på scen med en röd under PrideVillage-konserten. En konsert som aldrig verkade ta slut då publiken krävde mer och mer av gruppen.

Ikväll är det just Melodifestivalen som står i centrum då Oslos svar på PrideParks Schlagerkväll går av stapeln. Tidigt torsdag morgon anlände den stockholmska schlagerkvällens trollkonstnär Edward af Sillén till PrideVillage i sällskap med Pekka Heino och norskfödde maken Erik Kristensen. Midsommar till trots börjar antalet svenska EuroPride-firare nu bli allt mer synliga i Oslo. Och i morse anlände det båten från Köpenhamn med dryga 100 danska flator och bögar i lasten.

Löpande rapportering från EuroPride finns förutom på QX.se även på norska gaytidningen Blikks hemsida och på norska Gaycommunityt Gaysirs


Pridegeneralen Arne Walderhaug höll invigningstalet i PrideVillage


Gerd Brantenberg läste nyskriven text om ett flatpars gräl inför EuroPride-paraden


Mian Lodalen och Gerd Brantenberg på scen


Mr Gay Sweden Jörgen Tenor (th) med maken


Wig Wam var onsdagens mest populära inslag


Strålande sol och fullsatta barstolar i PrideVillage


Långt från grus och damm i Oslos svar på PridePark


Tidigt torsdag anlände schlagerproffsen Edward af Sillén, Pekka Heino och Ertik Kristensen från Stockholm inför kvällens Melodi Grand Prix-show i Pride Village

http://www.qx.se/guide/index.php?typ=fri&tid=annan&from=2005-06-23&tom=2005-06-26&t%E4tort=106

Källa: EuroPride-programmet

Publicerad: 2005-06-23 17:32:15