Europride 2005/Oslo

30 minuter kvar till showstart på EuroPrides stora Eurovision-Show.
Framför scenen står ungefär 13 stycken entusiastiska fantaster…
Paniken jag kände då, kan säkert inte ens jämföras med paniken producenterna hade bakom scen.
Men sen, till tonerna av Eurovisionfanfaren fylldes det fort på, och till slut kunde jag (och konferencieren Jostein Pedersen på scen) pusta ut.
Kvällen kunde börja.

Jag tycker det säger rätt mycket, när Jostein Pedersen (Norges berömda ESC-kommentator och tillika Sverige-hatare) inleder hela kvällen med att mima hela Carolas ”Främling”. Han pratar hela showen om hur dåliga Sverige är (citat: ”1999 var ett mörkt år, då vann nämligen Sverige” etc), men ändå inleder han hela kvällen med Carola. Tänk om vi i Sverige hade inlett hela Schlagershowen med en norsk låt!?
”Mina damer och herrar, välkomna till Stockholms SchlagerPride! Sjung med!” – ”Här står vi på Brandenburger Tor…” etc.
Hur skulle publiken reagera då?!
Här däremot reagerade alla norrmännen med lycka och sjöng glatt med till Josteins och Mona Lisas leende.

Kvällens första stora överraskning kom tidigt:
Norge äntrade Eurovision Song Contest för 45 år sedan, med en käck låt som hette ”Voi-Voi” (vad annars?!), och jäntan som sjöng hette Nora Brockstedt. Upp på scen i Oslos Pridepark kommer nu 82 år gamla Nora, i samma scenkläder som 1960, och sjunger Voi-Voi en sista gång till publikens kärlek. Det var mäktigt.
Vill påpeka att hela upplägget var en show för Eurovision fantaster, mer än för schlager fantaster. Så jag var förstås mycket lycklig.

Höjdpunkter:
Tiden stod still när Kate Guldbransen sjöng sin ”Mitt Liv” från 1987, med vackra texten skriven av Hanne Krogh, och jag befann mig också i himlen när Jostein presenterade Danmark 1986 – ”Du ær ful av løgn” med Lise Haavik.
Låtar man skäms att man fortfarande kunde texten till…
Från Finland kom galna Riki Sorsa och sjöng sin kalkon ”Reggae OK” från 1981, som tydligen var en gigantisk hit här i Norge (Överraskad någon?). Från 1976 kom vackra Anne-Karine Ström och sjöng sin pampiga ”Mata Hari” och orsakade kaos framför scenen. Baccara är kanske skåpmat för oss svenskar sedan de vacklade sig igenom Melodifestivalen förra året, men för norrmännen var det en otrolig upplevelse att få se dom live. Vi skrattade också gott då vi observerade att den blonda hälften av Baccara nu är utbytt… igen!!
Häftiga Paul-Oscar från Island gjorde succé med sin suggestiva hit från 97 (med sig på scen hade han såklart soffan), och från samma land fantastiska Selma, och jublet fann heller inga gränser när Jahn Teigen plötsligt kom upp på scen; denna levande norska legend. 14 gånger har han varit med i den norska uttagningen, och 3 gånger i Eurovision.
Klimax blev det när engelska Brotherhood of Man kom upp på scen, med sin ESC-vinnare ”Save your kisses for me” (eller ”Hon kommer med solsken till mig”, som den heter på svenska!).
Man undrar ju hur Brotherhood of Man mår psykiskt nu, efter att i snart 30 år ha turnerat runt över hela Europa med EN sång! Om och om och om igen…
Men var fanns Ketil Stokkan, Dollie de Luxe och Anita Skorgan? Kanske ville man spara något till nästa år också… Förståeligt.

Svensk musik fanns det gott om, men mest sjungen som covers av huskören. Det var lite irriterande, men kul och se hur populära låtarna är i Norge. Dock kunde vi sträcka på ryggen när allas vår Christer Björkman sjöng ”Imorgon är en annan dag” och bäst av allt; Nanne Grönwall, som trots halsfluss brände av ”Avundsjuk” och ”Håll Om Mig” till norska publikens förtjusning.

Allt som allt; en oerhört lyckad Schlagerkvälls-premiär för Norge. Låt oss nu hoppas att de fortsätter nästa år och att det växer till att bli en lika stor succé om den svenska versionen blivit.

Passar här på att välkomna er alla till Svenska Prideparken på torsdagen, då kl. 18.00 Schlagershowen drar igång!
Jag lovar er en kväll av nostalgi, re-unions vi inte ens vågade drömma om, och fler Melodifestivalshits (med originalartisterna) än Jostein Pedersen kan räkna till.
Och inte bara det; Eurovisionartister och Eurovisionvinnare (fler än en) kommer också.
Alltså, en show ni inte vill missa.

Vi ses i Pride Park.

Glad Midsommar!


Baccara med ny blondin


Bobbysocks fick hela PrideVillage i gugning med ”La det swinge…”


Tre av Brotherhood of Man


Christer Björkman


Elisabeth Andreassen


Jahn Teigen


Nanne sjöng trots halsfluss


Riki Sorsa sjöng sin Reggae OK

http://www.qruiser.se/index.php?medlemsid=314701

Källa: Edward af Silléns sida på Qruiser

Publicerad: 2005-06-24 14:10:42