Barn

Den 1 juli blir det möjligt för lesbiska par att få hjälp av den svenska sjukvården vid assisterad befruktning.
Idag meddelas från Stockholms läns landsting att man har riktlinjerna klara. Såväl insemination som befruktning utanför kroppen sköts idag enbart av Karolinska Universitetsjukhuset i stockholmsområdet-
I en presentation understryker Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Sevefjord att man kommer behandla alla som är aktuella för denna hjälp prioriteringsmässigt lika, oavsett sexuell läggning.
– Det innebär att lesbiska par som ansöker om assisterad befruktning och inte har gemensamma barn sedan tidigare ingår i prioritetsgrupp 3 och placeras i samma kö som heterosexuella par. Åldersgränsen är som tidigare 38 år vid första besöket. I likhet med tidigare får de lesbiska kvinnorna rätt till fyra inseminationer och om det inte lyckas, två försök med provrörsbefruktning, säger Sevefjord.

Kostnaderna beräknas av landstinget till 5 miljoner kronor under ett år. Och man väntar nu på Socialstyrelsens föreskrifter efter lagändringen.
– Vi ska vara medvetna om att vi nu för första gången sjösätter en ny finansieringsform när vi använder skattemedel för ingrepp som inte föranleds av medicinska skäl. Jag efterlyser en diskussion med ansvariga myndigheter om vad det får för konsekvenser för sjukvården på längre sikt, understryker Birgitta Sevefjord i ett pressmeddelande.
Bakom togs vid Hälso- och sjukvårdsutskottets presidiemöte där även socialdemokratiska Sjukvårdslandstingsrådet Inger Ros och Oppositionslandstingsrådet Christer G Wennerholm (m) ingår.

Publicerad: 2005-06-28 18:56:51