Teater

Trots att det på Shakespeares tid var tabu med homosexualitet finns ett tydligt homo-tema i årets föreställning:
– I Shakespeares pjäser är ofta manliga vänskapsrelationer starkt laddade och många spekulerar i om författaren själv var bisexuell, säger den konstnärliga ledaren Pontus Plaenge. Ord som ”kärlek” och ”älska” förekommer ofta mellan män. I ett fall till och med ”avguda”.

I Shakespeares pjäser är från början alla roller, även kvinnornas, spelade av män. Gräsgårdens kärntrupp har hittills bestått av män. I år är dock kvinnor kvoterade in till 50 procent men könsrollerna är omkastade, roller har bytt kön. Skådespelerskor spelar män och pjäsens lyxprostituerade kvinna har bytt kön och blivit man. Det gör att det bisexuella temat träder fram än tydligare:
– Publiken får själv avgöra vad som händer. Klart är att den man som går till den prostituerade är starkt lockad och rör sig i ett fält där han utmanar både sin manlighet och sin sociala ställning, säger Plaenge. Han spelar själv den prostituerade mannen.

I ”Förväxlingskomedin får publiken försöka hålla reda på två tvillingpar, som ideligen förväxlas med varandra och till slut knappt känner igen sig själva. I ledande roller ser vi Per-Johan Persson, Andreas Lindal, Monica Almqvist Lovén, Mona Lundgren med fler. Föreställningen spelas på Gräsgården i Vadstena under juli.

Publicerad: 2005-06-30 00:00:00