Kärlek

Idag röstade Spaniens parlament igenom att göra landets äktenskapslagar könsneutrala. Detta trots hårt motstånd från den katolska kyrkan och högeroppositionen.
I tisdags införde Kanada på federal nivå en könsneutral lagstiftning. Redan innan har sju delstater godkänt en detta, men med tisdagens beslut gäller lagen över hela landet. Även i Kanada fanns ett hårt motstånd från religiösa- och högergrupper
Därmed finns det idag fyra nationer där samkönade par kan ingå äktenskap på lika villkor med olikkönade par. I Sverige pågår en utredning om att införa ett könsneutralt äktenskap. En utredning som väntas lägga fram sitt förslag först den 30 mars 2007.

Den 22 juni röstade Sloveniens nationalförsamling med röstsiffrorna 44 för och 3 emot och hela 43 frånvarande, igenom en begränsad partnerskapslag.
HBT-rörelsen i Slovenien har avfärdat lagförslaget eftersom de stängts ute från processen och för att lagen inte ger nog rättigheter.
Lagen som antagits ger registrerade partners samma rättigheter som gifta när det gäller ägande, samhällsstöd, besöksrättighet i vården och delvis arvsrätt.
– Den nya lagen ger enbart delvis lika rättigheter och är därmed diskriminerande och behandlar HBT-människor som andra klassens medborgare, uttalade Tatjana Greif från SKUC-LL, en lesbisk studentorganisation.
– Vi vill inte delta i en process med ”virtuell demokrati”, sa hon vidare. Men vi ser lagen som ett första grundläggande steg för att likställa lagen för sexuella minoriteter i Slovenien.

Publicerad: 2005-06-30 13:23:35