Pride 2005

Aten
Omkring 500 personer deltog i den första storskaliga gayparaden i Aten.
– Det enda sättet att säkra våra rättigheter är att alla förstår att homosexualitet är en verklighet och att människor inte beter sig som att vi inte existerar, sa paraddeltagaren Maria Gouma till tidningen The Scotsman.

Paris
Omkring 300 000 personer deltog i Pride-firandet i Paris. Paraden gick i snigelfart fram från Montparnasse till Bastille. Paraden var så massiv att de som stod längst bak i tåget fick vänta i timtal innan man kom iväg.

Calcutta
Omkring 250 personer marscherade i Calcutta, ”klädda i utmanande, avslöjande kläder”, rapporterar Rediff.com. Polisen gjorde inga försök att stoppa paraden trots att homosexualitet är olagligt i Indien.
– Vi vill visa för världen att vi finns, sa Teesta, en 27-årig student.

Toronto
Mer än 125 000 personer kom till Torontos 25e Prideparad. Likt till årets Stockholm Pride, sär polismästare Carin Götblad inviger så deltog Torontos polischef Bill Blair i paraden.
Borgmästare David Miller sa till Canadian Broadcasting Corporation att:
– Detta summerar till stor del vad Toronto står för. Alla är välkomna här, alla respekteras. Vi är mycket stolta över att det är här som det första samkönade äktenskapet ingick”. För första gången deltog även anställda inom Ontario Provincial Police Force.

Edinburgh
Omkring 4000 personer gick i Edingburgs Prideparad. Man startade vid Waverley Station och gick till ”Gay Village”. På frågan vad som hände efter paraden svarade John Hein från Pride Scotia:
– En massa folk blev mycket packade, några gick till ”The Health and Community Fair” och det hölls en stor fest kallad Ocean Pride.

Panama
För första gången genomfördes en Prideparad i Panama. Omkring 70 personer gick med och ungefär lika många följde med vid sidan om paraden för att inte bli fotograferade av landets nationella media. Sex tidningar, fem radiostationer, två TV-stationer och ett flertal Internet-sidor bevakade arrangemanget.
– För att vara första gången var det en bra uppslutning, långt bättre än vad vi förväntat oss, kommenterade Javier Rodrigue från arrangörerna ”Organisationen för Panamas nya män och kvinnor”.
– För mig är detta första gången jag upplevt ett verkligt ”gay community” i Panama, sa han vidare. Under alla dessa år har man pratat om ett sådant. För mig har det inte existerat förrän nu… Detta är första gången då de olika aktörerna, från klubbar, till butiker, saunor, barer och web-sidor, har svarat d vår organisations uppmaning och förenat sig så att något, äntligen, händer.

Madrid
Rapport av Staffan Ekstrand


Spaniens första gaybröllop hölls i lördags i staden Baracaldo. Bara några dagar efter att parlamentet rensat äktenskapslagstiftningen från alla referenser till kön. Samtidigt tågade hundratusentals lyckliga spanjorer genom ett hett Madrid för att fira segern.

Stämningen framför det ståtliga postkontoret i centrala Madrid är otroligt hög när paraden passerar på sin väg upp till Plaza Colón. Madridkvällen är het, uppemot 35 grader varm och två snyggingar från Madrids brandkårer sprutar vatten över det jublande, febriga folkhavet. Vackra muskelpojkar gungar förbi på överlastade lastbilar och åtföljs av spanska björnar, valpar, transor, nunnor och stolta mammor och pappor. De senare räknar dock bara ett tiotal personer. Katoliker för homoäktenskap paraderar förbi och en katolsk Monsignor passar på att hångla upp en snygging i paradens väg. Folkligt, festligt och fullsatt, liksom. Polisen säger att det är 97 000 bögar, flator och transpersoner som rör sig uppför Calle Serrano – arrangörerna menar att det rör sig om hundratusentals. Svettigt många är de hur som helst!


Anledning att fira saknar inte de rusiga spanjorerna. Deras land, tidigare starkt dominerat av katolska kyrkan, är den fjärde nationen i världen som gör alla medborgare lika inför lagen. Den nordspanska borgmästaren Tontxu Rodriguez skriver historia denna lördag när han förättar Spaniens första homovigsel.

Pridefirandet i Madrid är det största i Spanien och lockar årligen hundratusentals spanjorer till en skön fest som vara till solen går upp – varje natt under en hel vecka. Staden kan tillfredställa alla sorters törst och i gaykvarteren i Chueca myllrar hbt-folk från hela Europa. Sätt ett fett kryss i almanackan nästa sommar: Pride blir aldrig hetare än i Madrid!

Publicerad: 2005-07-06 13:42:16