Kärlek

I kartläggningen av malmöpolitikern Bengt Held (fp) framgår att medan svenska socialdemokrater fortfarande inte ger klart besked i frågan om en könsneutral äktenskapslagstiftning, så har åtta syskonpartier i Europa redan sagt ja.
Det är partierna i Norge, Luxemburg, Frankrike och Österrike som tagit ställning liksom de i Nederländerna, Belgien, Spanien och Kanada där lagändringen redan gått igenom.
Bland de liberala partierna har man sagt ja i Norge (Venstre), Sverige, Luxemburg och Taiwan, liksom i Nederländerna, Belgien och Kanada.
Det kristdemokratiska partiet Cdv i Belgien har också sagt ja, men är synnerligen ensam inom sin politiska gruppering på den internationella arenan.
Bland de vänsterinriktade partierna har man givit OK till könsneutralt äktenskap i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Frankrike (kommunistpartiet), Tyskland och Italien, liksom i Nederländerna och Spanien.
De gröna partierna i Sverige, Finland, Luxemburg, Frankrike, Tyskland, Österrike och Australien har sagt ja, liksom i Nederländerna och Belgien.

De svenska socialdemokraterna kommer ta ställning till frågan vid sin partikongress i höst. Förutom de fyra länder som redan infört könsneutral äktenskapslagstiftning och delstaten Massachussetts i USA, förväntas Norge (vid ett regeringsskifte), Taiwan, Sydafrika och delstaten Kalifornien följa samma linje inom kort, menar Bengt Held i sin rapport.
Den av svenska regeringen tillsatta enmansutredningen i frågan skall lägga fram sin rapport i mars 2007, först därefter kommer ett beslut kunna tas.

Publicerad: 2005-07-06 14:05:55