Ny fotobok med sköna, starka kvinnor

På Hotell Diplomat fångades Shirley Clamp på bild innan det var dags för henne att sätta sig i en bil för att köra ned till Vadstena och genrepet av premiären av ”Rhapsody in Rock”.
Elisabeth Ohlson-Wallin ser boken som en ”greatest hits” av sina bilder på kända starka kvinnor hon gillar. Och precis som på en greatest hits-platta blandar hon de mest omtyckta ”hitsen” med nya verk.

Varför släpper du boken?
– Jag vill visa bilder av kvinnor som avporträtterats lite tuffare, med humor och självironi. Jag kände mig lite trött på att se kvinnor som avporträtteras likadant, snyggt och städat. Det finns ju en starkt tradition att avbilda kvinnor som svaga och undergivna.

Många som släpper ”Greatest hits”-samlingar vill markera att de gör ett bokslut och går vidare. Kan man tolka ditt boksläpp så också?
– Ja, kanske lite. Jag har ju gjort mycket allvarligt som varit fullt av bedrövelse och sorg. Och jag gillar att arbeta inom den sfären, men nu kände jag att det var dags att visa en annan sida av mig och mitt arbete, något mer glatt och utåtriktat.

Vilka kvinnor kommer att dyka upp i boken?
Lena Philipsson, Eva & Efva, Lena Endre, Kikki, Bettan & Lotta, Margareta Winberg, Margaretha Krook för att bara nämna några. Och Shirley då förstås….Sen finns det även några kvinnor som inte är kända, men likväl starka.

Två ord som beskriver boken?
-Feministiskt glamourisktisk!


Shirley Clamp sminkas av Kiana från Kiana.se

Shirley, vad sa du när Elisabeth ringde?
– Jag sa ja på en gång. Det lät som ett skönt upplägg och när Elisabeth berättade om att Drottning Silvia var med var det svårt att låta bli (skrattar). Sen hade jag bara hört gott om Elisabeth och hennes arbete.

Shirley berättade även att en skvallertidning ringt henne samma morgon och ville veta mer om ett rykte som sa att hon och Peter Jöback under ”Rhapsody in Rock”-repetitionerna inlett ett erotiskt förhållande. Shirley Clamp dementerade såklart glatt att detta inte kunde vara mer fel eftersom Shirley har kille och Peter är bög.
Så vad ni än ser på löpsedlarna nästa vecka så vet ni att Shirley och Peter Jöback INTE har ett förhållande.

Elisabeth Ohlson-Wallins bok ”Kvinnor” beräknas släppas den 14 september av Normal Förlag. I samband med släppet startar en utställning av porträtt från boken och den är tänkt att turnéra runt efter starten på Hotell Diplomat i Stockholm.


Miss Shirley Clamp

Publicerad: 2005-07-10 00:00:00