Pride 2005

Efter hårda protester, bland annat från vice ordförande i det lettiska parlamentets internationella utskott, Leopolds Ozolin från det Gröna bondepartiet, har Lettlands premiärminister Aigars Klavitis idag beslutat förbjuda Prideparaden i Riga på lördag.
Därmed följer Lettland Warszawas exempel och förbjuder homo- bi- och transpersoner att uttrycka sina åsikter.
Premiärministern motiverar sitt beslut med att Lettland drivs av ”kristna” värden. Även oro för bråk vid paraden ingick i motiveringen till att förbjuda paraden.
Den 19 juli skrev vice talmannen i parlamentet Ozolin ett brev till Rigas myndigheter där han krävde en förklaring till att man lät homosexuella demonstrera.
”Det är ett exempel på degenererade som glorifierar sina perversioner… Samhällets rädsla för att försvara den normala livsstilen har uppmuntrat bögarna inte bara till att gnugga varandras rövar i sovrummen, men till och med att öppet provocerande föra fram sin propaganda om sin livsstil till andra”.
Leopolds Ozolin är även medveten om att beslutet är starkt stötande för EU och säger i sitt brev:
”Jag skulle ge mitt stöd till ett så radikalt beslut som att lämna EU om denna internationella organisation, dold bakom slogans om demokrati, fortsätter att vara lika aktiv i att häckla normala människor och de grundläggande värderingarna i den lettiska nationen och i ett hälsosamt samhälle – familjen – genom att tvinga oss respektera, upprätthålla och till och med stödja dessa bajspackare.”
Leopolds Ozolins uttalande publicerades den 19 juli på Internet och avslutades med kraven på att Rigas myndigheter och regeringen skulle stoppa Prideparaden.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3777

Källa: Läs tidigare artikel om Pride i Riga

Publicerad: 2005-07-20 17:15:13