Efter att QX.se skrivit om förbudet mot att genomföra en Pride parad i Riga har reaktionerna blivit starka.
Namninsamlingar har startats på bland annat Sylvesters hemsida och via RFSL-Ungdom.
Från Pride-organisationen i Lettland uppmanar man nu till protestmail. Organisationen kommer, trots förbudet, att genomföra sin parad i morgon lördag och från Pride-rörelsen i Estland, där firandet hålls veckan efter Stockholm Pride, meddelas att man nu agerar för att ge stöd åt sina vänner i Lettland.
QX.se finns närvarande i Riga i morgon och återkommer med rapporter.
Stockholm Pride, som är officiell sponsor åt arrangemanget säger ordföranden Ulrika Westerlund i ett uttalande
– Det är anmärkningsvärt att ett land som är demokratiskt och som precis blivit medlem i EU har så trångsynta och närmast reaktionära politiker som de uppenbarligen har. Och man kan inte annat än skaka på huvudet över de
kommentarer som landets premiärminister låtit undslippa sig Man kan verkligen fråga sig vad det är för motsats mellan att vara HBT och att vara kristen vilket ju premiärminister Aigars Kalvitis försöker hävda!

Pride Riga uppmanar alla besökare på QX.se att protestera i ett mail till såväl premiärministern som Rigas borgmästare Eriks Skapars.
Genom ett enkelt och hövligt mail där man uppmanar landet att tillåta Pride-paraden hoppas Pride på att protesterna kan ge resultat.
Aigars Kalvitis har mailadress [email protected]
Eriks Skapars når man via mailadress [email protected]

Nyheten om och ISNA/Scanpix-bilderna från avrättningen av två homosexuella ynglingar i Iran har väckt vrede bland QX.ses läsare. Många har mailat och frågat hur man kan agera.
Från liberala ungdomsförbundet uttalar förste vice ordföranden Mats Persson att avvisningarna av HBT-flyktingar nu omedelbart måste upphöra.
– Den uppmärksammade händelsen där två iranska ungdomar blev hängda för att de är homosexuella aktualiserar behovet av att reformera den svenska flyktingpolitiken, säger han.
– Regeringen har signalerat att sexuell läggning ska kunna vara grund till att ge flyktingstatus. Nu är det upp till bevis! Vackra ord om solidaritet och medmänsklighet ar inget värt om man inte går från ord till handling, avslutar Mats Persson i en kommentar.
RFSL Ungdoms förbundsordförande Mikael Björk-Blomqvist skräder inte på orden.
– Jag har inget som helst förtroende för svensk flyktingpolitik, i stället för att utvisa så borde svenska myndigheter aktivt hjälpa HBT-personer att fly från länder som Iran genom att bekosta deras resor och ge dem all nödvändig hjälp i Sverige, säger han.
– Till skillnad från såväl Utlänningsnämnden, Migrationsverket och regeringens ansvariga statsråd – Barbro Holmberg – väljer RFSL att tro på de som faktiskt är utsatta och som samstämmigt berättar om risken för avrättning, säger RFSLs ordförande Sören Andersson till K-Online.

Läs om händelserna under rubriken Politik och Samhälle på QX.se

Publicerad: 2005-07-22 12:36:07