Cirka 150 personer hade samlats för att delta i Rigas första prideparad som gick av stapeln under lördagseftermiddagen. Paraden bevakades av cirka 300 poliser som snabbt slog en järnring runt hela paraden. Ett tusental motdemonstranter hade samlats längs paradvägen i centrala Riga. Med provocerande plakat och slagord blev stämningen snabbt hätsk. Flaskor kastades in i paraden och minst en person blev misshandlad och ett flertal motdemonstranter blev gripna, Paradvägen var delvis blockerad av en skåpbil som ställt sig mitt på tvären av vägen och vägrade flytta på sig. Den svenska delegationen bestod av representanter från QX, Gay Camp och RFSL.

– De skrek ”Svenska pedofiler åk hem” och ”Detta är Lettland, inte Sverige, försvinn!” till oss berättar Rickard Lundgren från RFSL.
– Jag har aldrig känt mig så hatad förut, man kunde se hur det lyste ur deras ögon, avslutar Rickard.
– Vi är nöjda med paraden, trots de problem som uppstod både innan och under själva paraden säger Gabriels Andrejs Strautins en av arrangörerna till Riga Pride.

Paraden slutade vid Rigas Angelikanska kyrka där en Regnbågsmässa ägde rum. Kyrkan förseglades snabbt av polisen och ingen fick lämna lokalen då ett 1000-tal motdemonstranter strömmade till och belägrade gatan utanför. Efter gudstjänsten röjde polisen en väg genom motdemonstranter till inhyrda bussar som snabbt förde paradbesökarna till säkerhet.

– Jag blev överraskad över hur lite folk som deltog i paraden och hur aggressiva motdemonstranterna var säger Krissu Kraav, arrangör till Tallinn Pride i en kommentar till QX.se.
– Vi tror att detta kommer påverka läget inför vår parad i Tallinn negativt och det kommer säkert att bli mer samarbete över gränserna mellan olika antigay-rörelser. Å andra sidan kommer nog fler att gå i paraden.

Pridefestivalen avslutades med fester på Rigas två gayklubbar.

Se film från paraden»

Videofilm: Jörgen Isaksson

Polisuppbådet var enormt. En polis per paraddeltagare.

Den svenska delegationen

Garbiels Andrejs Strautins en av arrangörerna av Riga Pride

Motdemonstranter utanför kyrkan trampar på prideplakaten

T-shirt med texten ”Dina rättigheter slutar där min rumpa börjar”

”Lesbiska och bögars rättigheter är mänskliga rättigheter”

En penis penetrerar den Lettiska flaggan med texten ”Gays fuck our nation”

Pridedeltagarna blir förda i säkerhet med buss efter gudstjänsten

Publicerad: 2005-07-24 01:17:08