Riga Pride

Det är chock och förstämning som präglar Lettlands HBT-värld efter lördagens erfarenheter av de hatiska motdemonstrationerna mot Prideparaden.
Juris Lavrikovs, en av organisatörerna och koordinator för ILGA-Europa (International Gay and Lesbian Association) talar om chock och förstämning i en intervju för sajten Gayrussia.ru
Landets president Vaira Vike-Freiberga har markerat ett visst stöd till Pride-firandet. Enligt Lavrikovs sa hon i en tidning söndagen innan paraden att mänskliga rättigheter inte avgörs av ras, nationalitet eller sexuell orientering. På lördagskvällen uttalade även Lettlands utrikesminister bestörtning över händelserna i nationell TV.
– Kanske det trots allt kan komma något gott ut av detta, säger Juris Lavrikovs till Gayrussia.ru med hänvisning till dessa reaktioner.
Men fortfarande är det just eftertänksamhet som råder i landets HBT-värld.
– Du vet, säger Juris Lavrikovs till Gayrussia.ru på lördagskvällen efter uppståndelsen. Alla är så chockerade och vi vet inte vad vi skall tro. Vi hade förutsett motstånd men inte att det skulle nå denna hysteriska nivå. Det hölls även en stor demonstration i närheten av Gamla stan där vi gick för så kallade ”traditionella familjvärden”. Några kända artister och politiker deltog i den manifestationen. Jag tror vi behöver lite tid för att smälta allt detta. Det är ju inte bara det som hände i lördags utan hela hysterin och det politiska spelet som pågått i snart en och en halv vecka. De är sjukt, helt sjuk det som hänt här. Det enda riktigt positiva är det domstolsbeslut som togs i fredags.
– Samhället har visat sig vara helt sjukt. I mitt arbete på en internationell nivå så känner jag till de homofoba länderna. Men att länder som är medlemmar i EU, och det i över ett år, visar fram en sådan extremt hög nivå av intolerans och fysiskt våld är helt oacceptabelt. Drastiska åtgärder måste tas nu. Jag kan inte säga vad som skall ske nästa år för vi behöver alla reflektera. Det är för tidigt att ta beslut. Alla gömmer sig just nu och super för att glömma det som hänt.

http://www.gayrussia.ru/en/detail.php?ID=1590

Källa: Läs hela artikeln på Gayrussia

Publicerad: 2005-07-25 14:47:07