Pride 2006

Idag meddelades vid den presskonferens och via sidan Gayrussia.nu att det den 27 maj 2006 arrangeras det första Pride-firandet i den ryska huvudstaden Moskva.
Beslutet kommer efter oroligheterna i Riga och oro vid flera Pride-paraden i före detta socialistiska länder som mötts av hårt motstånd från såväl myndigheter som extremnationalister och religiösa fundamentalister.
– Vi kommer officiellt ansöka hos Moskvas borgmästare att genomföra paraden den 27 maj, årsdagen av att avkriminaliseringen av homosexualitet togs 1993, berättare Nikolaj Aleksejev från sajten Gayrussia.ru
Redan 2001 planerades en Prideparad i Moskva.
– Den stoppades dock eftersom den påstods störa medborgarnas religiösa känslor, berättade Aleksejev.
Denna gång, säger man från Prideorganisatörerna, kommer man inte backa utan säger sig vara beredda att strida för sin rätt att demonstrera och driva frågan i domstol.

Efter händelserna i Riga har trakasserierna mot det lettiska HBT-samhället fortsatt. Sajten gay.lv har fått stängas ner tillfälligt på grund av att man utsatts för serverattacker. Även den svenska sajten gaycamp.org, som ligger på samma servrar, har fått stängas ned tillfälligt för internationell trafik tills man har kommit åt de antihomosexuella hackarna.

http://www.gayrussia.ru/en/detail.php?ID=1630

Källa: Gayrussia.ru

Publicerad: 2005-07-28 15:22:06