Pride 2005

I morse när städpersonalen kom till Torget upptäckte man att fyra av Torgets glasrutor spruckit efter att stenar kastats mot dessa. På de 10 cm i diameter stora gatstenarna hade piltecken målats och pilarna på de två stenarna som låg på gatan pekade mot den populära restaurangens entré.
Daniel, som är en av Torgets tre ägare, berättar att en granne kom in och sa att glaskrossandet började en halvtimme efter att personalen gått hem:
– Det märks att det var planerat i och med tiden, och det känns olustigt att någon har suttit hemma och målat på stenar och tagit sig tid att utföra det här.
Daniel berättar att Torget för två år sedan utsattes för en liknande attack, då med samma stenar. Men det bringades aldrig klarhet i vad symbolen betydde enligt honom.
– Alla attacker mot det man dagligen lever med, är tråkiga, säger Daniel.
– Men vi har givetvis öppet som vanligt och det här skrämmer oss inte. Torget och alla andra ställen kommer att fortsätta att fira Pride. Det är visar bara hur viktigt årets Pridetema med hatbrott och homofobi verkligen är.


Kaffekoppens fönster rispades efter att ha försökts att krossas.

Även på Kaffekoppen, som nu i turisttider lockar massvis av turister till sig och systerkaféet Chokladkoppen på Stortorget i Gamla Stan, har man råkat ut för gatstensattacken. När glaset inte hade krossat rutorna har vandlerna tagit stenar och rispat fönsterglaset ordentligt i stora cirklar. Även här hade stenarna placerats med pilar vända mot caféets entré:
– Jag har inte hunnit reagera än eftersom vi håller på med Prideförberedelserna som bäst. Men det är klart att det känns fördjävligt. Det är ju lite olustigt att vi inte vet vad tecknet på stenarna betyder. Men vi har precis kontaktat polisen och håller på att få klarhet i vad som hänt, berättar Conny som driver Kaffekoppen.


Stenarna som användes vid attentaten.

När QX var på plats hade polisen hämtat de två stenarna på Torget. Kaffekoppen hade polisen ännu inte hunnit besöka och två av stenarna låg under Chokladkoppens uteservering. Ovan visar vi bild på hur de ser ut.

Enligt uppgifter till QX.se är ”pilarna” organisationen Nationell Ungdoms symbol. En organisation som gjort sig känd för tidigare våldsbrott mot homosexuella och som på sin hemsida kommenterar starten av Pride med att tala om att ”våld som uttrycksmedel” kommer att användas.

Publicerad: 2005-08-01 13:48:53