Pride 2005

De flesta svenska medier valde att gå efter TT:s artikel om paraden. Enligt tidningarnas telegrambyrå så deltog uppskattningsvis 20 000 i paraden. Men den uppskattningen gjordes INNAN paraden ens börjat tåga ut från Blasieholmen i Stockholm. TT:s reporter Magnus Johansson fick siffran av Prides ordförande Ulrika Westerlund som uppskattade att det var så många som skulle delta i årets parad:
– Jag tror att det är en rimlig siffra, för de siffror jag fått från polisen ligger på runt 6000 och det tror jag är en kraftig underskattning säger Magnus Johansson.

Och när vi kollar med polisen Kjell Lindgren på Citypolisen i Stockholm, har han just en siffra på att 6000 människor deltog i paraden:
– Men den siffran får du ta för vad den är säger han och menar att det är en uppskattning av poliserna i fält som räknade paraddeltagarna när tåget avgick från Blasieholmen.
– Jag vet inte hur de räknar, vissa räknar i klumpar om tjugotal, andra i större tal. Det är olika sätt från person till person. Det viktigaste för oss är att veta om det rör sig om 2000 eller 10000.
Och du kan säga att det inte var fler än tio tusen då?
– Ja,min uppfattning är att det inte var fler än tiotusen som tågade ut från Blasieholmen.
Någon uppgift om hur många som såg paraden från stadens gator har Kjell Lindgren inte.

Den uppgiften har istället Johan Tidemann som är presschef för Stockholm Pride:
– Jag pratade med en av poliserna i Pridepark strax efter paraden och han hade hört på sin komradio att Polisen uppskattar att ca 100-150 000 sett paraden under eftermiddagen.
När det gäller paraddeltagarnas antal tror Johan Tidemann på en siffra mellan 15-20 000.
-Den bygger på en jämförelse med förra året och den överblick om hur många ekipage som deltog och hur många människor som vi uppskattar gick emellan ekipagen.
Men hur kan polisen ha en så låg deltagarsiffra?
– De räknar från Blasieholmen och där kanske det inte är så många, men jag vet att det ansluter väldigt mycket folk efter vägen. Vid Slussen är det väldigt många som hoppar på för att gå med Hornsgatan fram.
Hur ska man kunna hitta en tillförlitlig siffra om hur många som deltar i och ser paraden?
– För några år sedan hade man tagit flygbilder över paraden och områdena omkring. Det är något som vi skulle kunna se över till nästa år eftersom vi vill få fram en tillförlitlig siffra.

Så, hur många som deltog i årets parad är inte klart. Men det de flesta av de deltagarna och åskådarna vi pratat med gissar att just 20 000 deltagare och över 100 000 åskådare är rimliga siffror. Men det är just bara det, gissningar.

Publicerad: 2005-08-10 00:00:00