Irak

I samband med diskussionerna om en ny grundlag i Irak, ett beslut som åter skjutits upp av landets parlament, protesterar nu den brittiska gayorganisationen OutRage mot planerna på en grundlag baserad på Islams sharia-lagar.
I det förslag som nu diskuteras står att Irak skall vara en ”republikansk, parlamentarisk, demokratisk och federal” stat och att islam skall vara den ”huvudsakliga källan”.
OutRage oroar sig för att detta kommer drabba landets HBT-befolkning negativt.
– Iraks bögar och lesbiska lever med utpressning, tortyr, våldtäkt och mord enligt våra källor i landet, säger OutRages muslimske talesman Tamzi Isalam i ett uttalande och fortsätter.
– Vi uppmanar till solidaritet med våra systrar och bröder i Irak. Det är hög tid för den internationella queer-rörelsen att försvara offren för islamistisk terror i Irak.
Han uttrycker sitt stöd för en sekulär statsbildning och understryker samtidigt sitt motstånd mot ockupationen av landet.
Isalam själv har flytt undan islamistisk terror i Algeriet. Han flydde efter att beväpnade islamister kom till hans hus för att döda honom efter att de fått kunskap om hans homosexualitet.
OutRage hänvisar även till en nyhetsartikel från iranska studentnyhetsbyrån IRIN om situationen för HBT-personer i Irak där homosexuella ungdomar tvingas till barnprostitution.
Den 16-årige Hassan Feiraz berättar hur han tvingats till barnprostitution efter att en man kommit över bilder på honom i en sexuell situation tillsammans med en annan man. Han hålls kvar i prostitutionen av rädsla för att bilderna skall lämnas över till hans familj. Från landets myndigheter uppskattar man att totalt 4 000 män, varav många unga, uppskattas sälja sexuella tjänster i dagens Irak. Frivilligorganisationer i Irak säger att de unga pojkarna inte kan lämna sin verksamhet på grund av hot och rädsla för att avslöjas inför sina familjer. Nu fruktar man att en ”islamiskt” grundad lag kan skapa än större problem för såväl de som är tvingade in i sexarbete som hela landets HBT-befolkning.
I artikeln säger Schejk Hussein Salah, en av ledarna för landet shiamuslimer att han hoppas att landet nu, likt under Saddam Husseins regim förbjuder homosexualitet.

http://pageoneq.com/news/2005/IRAQ_Focus_on_boys_trapped_in_commercial_sex__0808.html

Källa: Läs IRINs artikel om Irak hos Pageoneq.com

Publicerad: 2005-08-23 14:44:01