Norska valet

Det norska valet kan innebära att det blir Norge som ”vinner” den nordiska kampen om vem som blir först med ett könsneutralt äktenskap.
Arbeiderpartiet, de norska socialdemokraterna, har utlovat att detta skall införas. Tillsammans med Socialistisk Venstre kan man nu förvänta sig att även frågan om att öppna prövning för adoption för samkönade par kommer drivas igenom.
– Det är en fantastisk homopolitisk dag detta, säger en trött men lycklig Jon Reidar Øyan, ordförande för norska gayrörelsen LLH till QX.se
– Vi hoppas att det redan till Stortingets sommaruppehåll nästa år skall vara möjligt att anta en ny könsneutral lag.
Jon Reidar Øyan säger till QX.se att han räknar med att en utredning tillsätts i höst där man ser över dagens lagar för att smälta dem samman till en enhetlig äktenskapslagstiftning.
Denna fråga fick den norska fundamentalistiskt inriktade kristenheten att bedriva det Øyan betecknar som ”skrämselpropaganda”. I spetsen för kampen mot ett könsneutralt äktenskap har studentprästen Øyvind Benestd ställt sig. Han tog ledigt i ett halvt år för att bedriva kampanj.
– Vi är oerhört lyckliga för att denna propaganda inte lyckats, kommenterar Jon Reidar Øyan.

Det norska valet innebär att det nu finns en stabil majoritet i Stortinget för en mer homovänlig politik än den Kjell Magne Bondevik förde. Förutom äktenskapet handlar det nu om adoption och närståendeadoption. Artificiell insemination har inte varit en fråga ännu, men Jon Reidar Øyan räknar med att detta kommer upp i utredningen om det könsneutrala äktenskapet.
– Hur känns det att Norge nu blir först i Norden med det könsneutrala äktenskapet?.
– Vi har ju i vårt arbete använt den positiva utvecklingen i Sverige som exempel, så jag tror att denna positiva nordiska ”tävling” för något bra med sig.
Det är Arbeiderpartiet och Socialistisk Venstre bland regeringspartierna som har det tydligaste ställningstagandet i homopolitiken. Senterpartiet har vacklat i frågan om adoption. Med en bas på den norska landsbygden har homopolitiken varit känslig. Vid landsmötet 2001 tog man ställning för att öppna prövningen av adoption för samkönade par, men lyfte ut detta igen vid årets landsmöte.
Nätsajten Gaysir.no rapporterar idag att två öppet homosexuella stortingsledamöter tappade sina platser. Men istället kom två nya in. Siri Hall Arnøy från SV får lämna Stortinget och kan därmed inte vara med att slutföra sitt arbete för det könsneutrala äktenskapet.
Tre ledamöter från Høyre är öppet homosexuella, Bent Høie (Rogaland), Per Kristian Foss, tidigare Finansminister representerande Oslo och Andre Dahl (Akershus).
Arbeiderpartiet får in Thor Erik Forsberg (Østfold) och Anette Trettebergstuen (Hedmark).

http://www.blikk.no

Källa: Mer kommentarer om valet på Blikk

Publicerad: 2005-09-13 12:00:23