Kyrkoval 2005

Det val där lägst andel röstberättigade deltar hålls i morgon, söndag den 18 september. Det är medlemmarna i Svenska kyrkan som om de är över 16 år väljer ledamöter till Kyrkomötet och de folkvalda organen i stift och församlingar.
Vid årets val har frågan om en föreslagen välsignelseakt för samkönade par blivit en av huvudfrågorna.
Bland de politiska ”nomineringsgrupperna” som ställer upp i valet till kyrkomötet har en majoritet bland socialdemokrater, moderater, folkpartister (Fisk) vänstern (Visk), miljöpartister och centerpartister liksom Öppen kyrka och Gabriel ställt sig bakom att en välsignelseakt för samkönade par införs. Även delar av POSK är positivt inställda.
Men alla kandidater i dessa grupper ställer inte upp bakom denna fråga. Kyrkans tidning har gjort en genomgång av alla som ställer upp i valet. Flera förstakandidater på de positivt inställda nomineringsgruppernas vallistor är negativa till homovälsignelse. Detta gäller främst centern och moderaterna, men även bland socialdemokraterna finns högt placerade motståndare.
Mot en välsignelseakt står nomineringsgrupperna Frimodig kyrka, Elävä seurakunta, kristdemokraterna och sverigedemokraterna.
Sverigedemokraterna satsar som vid förra valet hårt på att få plats vid kyrkomötet. På partiets hemsida har den vanliga sidan ersatts av en uppmaning att rösta i kyrkovalet.
Kyrkans tidning ställer även frågan om hanteringen av kvinnoprästmotståndare där skiljelinjerna sammanfaller med synen på välsignelse av samkönade par.

http://www.kyrkanstidning.se/artikelserier/2005/kyrkoval2005/index.asp

Källa: Läs Kyrkans tidnings valrapportering och Valenkät

Publicerad: 2005-09-17 13:21:45