Regnbågsfestivalen 2005

Johan Hilton är namnet på mångas läppar. Hans namn syns regelbundet på Kvällspostens och GT: s kultursidor där han inte sällan lyfter fram HBT-relaterade frågor. Men hans största gärning för queer-kulturen är det som från början var ett examensarbete från Journalisthögskolan i Göteborg – ”No tears for queers”.
På måndagens föredrag berättade Hilton om bokens tillblivelse, om det groteska övervåld som börjat uppmärksammats i samband med en rad groteska avrättningar av bögar i USA och Sverige, men framför handlade anförandet om medias tigande om vad den verkliga orsaken varit till dessa mord:
– Media har inte velat ’outa’ offren med hänsyn till bland annat anhöriga, berättade Hilton inför en begeistrad publik.
Detta menar Hilton får allvarliga följder eftersom tystnaden inte skapar opinon.
– Vad media gjort är att de har kringgått det homorelaterade i våldet och pekat på det orsakslösa våldet som satanistiska eller pubertala streck.
Med sin bok började övrig media få upp ögonen för frågan och bland annat Aftonbladet lät publicera bilder på 33 personer som alla mördats på grund av sina sexuella preferenser.
I USA, som ännu saknar en federal HBT-lagstiftning, verkar grupper som gör allt som står i deras makt för att förhindra att gay-kulturen får samma rättigheter som alla andra grupper. Till dessa hör en grupp fanatiker med den ”kristna lagboken” i högsta hugg.
– Den här familjen åker runt på homosexuella mäns begravningar med plakat där det står ’No tears for queers’ och ’God hate fags’.
Denna lilla naggande gruppen ska enligt rykten ha planer på att visa sitt ogillande för Sveriges konungs godkännande av den svenska HBT-lagstiftningen.
– Samtidigt vill de visa sitt stöd för Åke Green som fälldes i folkrätten.

Innan Johan Hilton stiger på tåget till Göteborg igen säger han:
– Det är bra att Regnbågsfestivalen har så mycket att erbjuda.

http://www.qx.se/shop/info.php?artikelnr=BOK117

Källa: Johan Hiltons bok i QX Shop

Publicerad: 2005-09-20 23:32:22