QX dk

Idag släpps förutom svenska QXs tioårsjubilerande nummer även det tredje numret av QX dk.
I och med detta tredje nummer påbörjas arbetet med en mer permanent utgivning av tidningen från 2006. Tidningen kommer enligt planerna ges ut fyra gånger nästa år.
I det ”musikalske nummer” som kom ut idag, pryder Anne Linnet omslaget och gör sällskap med svenska Eva Dahlgren som pryder QX Sveriges framsida.
Anne Linnet släpper en ny skiva och pratar homopolitik för första gången i dansk media.
– Jag föredrar att leva anonymt och ifred, och det gör jag också, säger hon till QX dk apropå frågan om hur hon tog uppståndelsen när hon 1988 fick sonen Alexander.
– Det är 17 år sedan och det är otroligt att vi inte kommit längre när det gäller föräldrar av samma kön och den politiska diskussionen om ”mest riktiga” föräldrar.
Anne Linnet är idag fembarnsmor och hon säger i intervjun att hon bara ”tror det är en tidsfråga” innan Danmark får fri insemination och adoptionsrätt för bögar och lesbiska.

I QX dk nummer 3 intervjuas även över-borgmästarkandidaten till Köpenhamn, Klaus Bondam (radikale venstre) i en gemensam intervju med sin man Jacob Kamp. Folketingets Kamal Qureshi (socialistisk folkeparti) har ställt upp på en fotografering, där Stephen Freiheit klätt honom som en skämtsam nidbild av en ”perker” (svartskalle) och Kamal talar om att som hetero engagera sig i homofrågor.
Den öppet lesbiska turkisk/danska muslimen Ela Emine Aridagi skriver en krönika där hon reflekterar över sina livserfarenheter:
”Som den första muslimska turkiska kvinna som kommer ut öppet som lesbisk får jag höra att jag är en rollmodell för andra. Det är ett mycket stort ansvar som jag tar allvarligt på. ”
Skribenten och författaren Minan Groos skriver om Paris, Torsten Dam pratar om sitt projekt med Phlillippe Starck, 11 lesbiska DJs är med på en gemensam bild och pratar sina olika musikstilar och Leif Sigersen som öppnat ”butik” i New York intervjuas.
Det är ett urval av allt som finns i de 32 sidorna av QX dk nummer3. Tidningen hittar du på samma ställen där svenska QX distribueras i Köpenhamn och Skåne, liksom på ett urval gayställen i Stockholm.
Några gayklubbar i Köpenhamn har dock beslutat att inte distribuera danska QX.
I ett brev efter den andra numret säger de att de gärna har svenska QX men inte den danska utgåvan. Bakom beslutet ligger en önskan om att inte ha fler danskspråkiga gaytidningar än PAN bladet och Out and About i Köpenhamn.
– Det är naturligtvis beklagligt att man inte vill ha danska QX på dessa barer eftersom det inte bara begränsar en hälsosam konkurrens utan för att det förhindrar barernas besökare att få tillgång till information, säger Jens Jørgen Madsen, tidningen chefredaktör.

QX Danmark hittar du på föjande gay- och gayvänliga barer och klubbar i Köpenhamn:
Oscar Bar & Café, Rådhuspladsen 77
Never Mind, Nørre Voldgade 2
SPUNK/NASA, Boltens Gård
Café Ziraf, Skt Peder Stræde 34
Can Can, Mikkel Bryggers Gade 11
Heaven, Kompanistræde 18
SLM. Studiestræde 14a
BarStarten, Kapelvej 1
Vela/Orient Bar, Viktoriagade 2

Dessutom distribueras QX dk på ett 50-tal butiker, barer och klubbar i staden.

http://www.qx.se/pdf/QXdk2005-2.pdf

Källa: Ladda ner QX dk som pdf

Publicerad: 2005-09-29 14:48:55