Film

Efter två veckor i topp på amerikanska biotoppen tar ”Flightplan” klivet ned till andra plats. Vanligtvis tappar filmerna (till skillnad från i Sverige) massor av besökare efter första helgen och sedan går det rakt utför, oftast med tapp på 40-55% vecka efter vecka. ”Flightplan” har minskat ytterst lite sedan premiären och ser nu ut att kunna nå det magiska 100 miljoner dollarsstrecket innan den går ner från biograferna. Filmen om hur Jodie Fosters rollkaraktärs dotter försvinner ombord på ett stort passagerarplan mitt över Atlanten har hittills spelat in 61 miljoner dollar.
Att filmen gått så bra anser många inom filmbranschen att det finns två skäl till; nummer ett är Jodie Foster. Trots att många skådespelare tappar ”dragningskraften” för biobesökarna behåller Foster greppet. Kanske beror det på att hon inte spottar ur sig filmer och satsar på sådant som man vet att folk vill se henne i. Hennes senaste stora film innan ”Flightplan” var thrillersuccén ”Panic Room” av Se7en-regissören David Fincher och den gick på biograferna 2002.
Jodie Foster figurerar sällan i skvallerpressen och ger sällan intervjuer vilket gör att biopubliken kan se rollkaraktären och inte som i många andra skådisars fall, kändisen på vita duken (ex. J.Lo och Tom Cruise). Skäl två är att det den senaste tiden kommit ytterst få thrillers som får publiken att sitta med andan i halsen under två timmer. Se tillbaka på bioåret och det är fyllt av komedier, animerat, serietidningsaction och science-fiction. Dessutom ska ”Flightplans” slut innehålla en vändning som överraskar och sådant uppskattas ju alltid…

”Flightplan” har även varit flitigt omdebatterad i amerikansk media sedan flygvärdinnor/-ar kritiserat filmen för att ge en skev bild av kabinpersonal. De är rädda på att filmens osympatiska kabinpersonal ska skapa otrygghet och rädsla bland passagerare och manar till bojkott av filmen. Detta verkar dock inte ha gått igenom utan folk fortsätter att strömma till biograferna.

Flightplan har svensk biopremiär 21 oktober

Publicerad: 2005-10-10 11:20:25