Polen

Igår blev det klart att den konservative presidentkandidaten Lech Kaczynski valdes till Polens president. När över 90 procent av rösterna räknats låg Kaczynski på ca 55% och motkandidaten Donald Tusk på ca 45%. Totalt deltog endast lite drygt 50% av polackerna i valet.
Presidentvalet har skapat stor oro bland Polens homosexuella. Tidigare i år och även 2004 förbjöd Lech Kaczynski arrangerandet av en Gay Pride parad i Warszawa. I somras genomfördes den dock trots förbudet.
Lech Kaczynski parti, Lag och Rättvisa (PiS), blev även största parti i parlamentsvalet. I väntan på presidentvalet har dock ingen ny regiring bildats ännu. PiS tilltänkta premiärminister Kazimierz Marcinkiewicz har dock förklarat att man inte kommer släppa igenom några reformer för homosexuella. I en intervju för Newsweek sa han att det är ett ingrepp i andra människors frihet när homosexuella sprider propaganda.
– Det är onaturligt. Familjen är naturligt och staten bör garantera familjens säkerhet, sa han i intervjun.

Det polska HBT-samhället har uttryckt oror över den nya ledningen för landet. Mest drastiskt uttrycket för denna oro blev när en anonym grupp som kallar sig ”Gay Power-brigaderna” i torsdags placerade ut 13 bombattrapper i Warszawa.
I ett e-mail till polsk media förklarade gruppen sina hot: ”Om ni paralyserar våra liv, så paralyserar vi era”.
I en kommentar till händelsen sa presidentkandidaten Lech Kaczynski att han inte trodde det var landets gayorganisationer som låg bakom hotet.
– Gaygrupperna är väldigt väl organiserade men står inte för den här typen av aktiviteter.

Publicerad: 2005-10-24 12:03:07