Kyrkomötet 2005

Med röstsiffrorna 161 för och 87 mot så ställde sig Kyrkomötet igår efter fyra timmars debatt bakom att en särskild gudstjänstordning för partnerskapsregistrerade skall tas fram.
Kyrkostyrelsen skall utarbeta ordningen och den kan tas i bruk under 2006.
Kyrkomötet ställde sig bakom fyra ”konstateranden”,
– Det är uteslutet att fördöma den homosexuella personen eller att skuldbelägga den homosexuella orienteringen.
– Kyrkan skall aktivt motverka diskriminering av personer på grund av sexuell orientering.
– Svenska kyrkan bör inte sanktionera eller driva en organiserad verksamhet i syfte att bota homosexuella från deras läggning.
– Homosexuell orientering, eller ett liv i partnerskap, är inte ett motiv för att vägras vigning till kyrklig tjänst.

Under den långa diskussionen var det främst kyrkans biskopar som debatterade för förslaget, medan politiska grupper som drivit frågan hårt, socialdemokrater och vänsterpartister valde att i huvudsak inte debattera.

Redan idag välsignas samkönade pars relation i kyrkan, men med beslutet blir detta formaliserat. Ingen präst kommer tvingas, mot sitt eget samvete, att välsigna samkönade par.
Välsignelseakten har dock ingen juridisk betydelse, utan enbart religiös. Samkönade par måste fortsatt registrera sina förhållanden för att i samhällets ögon betraktas som äkta makar.

I en reaktion till beslutet på Kyrkomötet har Katolska kyrkan i Sverige uttalat att man inte kommer avbryta den ekumeniska dialogen även om den kommer att ”försvåras”.
– Beskedet är ett avsteg från den traditionella kristna synen på att det sexuella samlivet enbart hör hemma i ett äktenskap mellan en man och en kvinna, det heliga förbund som Gud själv instiftat, skriver kyrkan genom biskopen Anders Arborelius.
Till tidningen Dagen säger Dan Samuelsson, pastor vid Filadelfia, Uppsala att det ekumeniska samtalet nu fått ett nytt samtalsämne. Men lägger till:
Det här är ett beslut som definitivt avviker från det jag vill stå för.

Från HBT-kristet håll är reaktionerna positiva. Ekumeniska gruppen för kristna homo- och bisexuella samt transpersoners Britta Svensson välkomnar i Dagen att så stor majoritet ställt sig bakom förslaget. Från RFSL säger Sören Andersson till samma tidning att han vill se en och samma ceremoni oavsett partnernas kön.

På QX.se har två debattörer tagit upp frågan. Dels Ulf Lidman, präst i svenska kyrkan och grundaren av Regnbågsmässan, som kritiserar tanken att ha två olika ceremonier för homo- respektive heterosexuella par och dels Tommy Zakrisson som hävdar vikten av olika ceremonier då de två samlevnadsformerna har olika betydelse ur ett teologiskt perspektiv. ”Olika men likvärdiga”.
2007 skall frågan om införandet av ett könsneutralt äktenskap tas upp i svenska riksdagen efter den nu pågående parlamentariska utredningen. Införs ett enhetligt äktenskap i Sverige kommer frågan i kyrkors vigselrätt och hur en välsignelseakt därefter skall utformas åter leda till debatt.

http://www.svenskakyrkan.se/kyrkomotet/

Källa: Kyrkomötets hemsida

Publicerad: 2005-10-28 16:18:19