Homohat

Redan för två veckor sedan utsattes RFSL Nords lokaler i Piteå för ett attentat. Fem av klubblokalens fönsterrutor krossades av okända gärningsmän.
Natten till idag lördag blev attentaten än mer allvarliga. Tre flaskor med eld kastades då in i lokalen vid halv tre-tiden och efter att brandkåren lyckats släcka branden är lokalen ny svårt rökskadad.
Enligt ett pressmeddelande från RFSL har polisen säkrat ”vissa bevis”, men fortsatt är inga gärningsmän gripna.
– Trots att samhällsvärderingarna har förbättrats under de senaste 15 åren är gruppen homosexuella, bisexuella och transpersoner utsatta för upprepade attacker, säger Sören Andersson, förbundsordförande I RFSL i ett pressmeddelande.
De två attackerna mor RFSL Nords lokaler är nu polisanmälda som hatbrott.
– För oss är det uppenbart att detta är ett hatbrott. RFSL Nord har vid flera tillfällen blivit utsatt för skadegörelse. Det här visar att polisen måste fortsätta det viktiga arbetet med att öka den egna kompetensen kring våld mot homosexuella, bisexuella och transpersoner. Rättsväsendet måste bli bättre på att se se problematiken runt hatbrotten och vad som faktiskt är ett hatbrott, avslutar Sören Andersson.
– Vi har precis kommit hem från Barentskonferensen i Petrozavodsk i Ryssland och hört och sett hur ryssarna och polackerna har det, och i jämförelse med det är ju det här ingenting, men samtidigt känns det viktigt att inte låta det passera obemärkt, säger RFSL Nords Jonas Hansson

http://www.rfsl.se/nord

Publicerad: 2005-10-29 13:14:12