I stället för disko

För den som tröttnat på det ytliga klubblivet finns det många andra sätt att umgås – allt från homosexuella moderater till homosexuella veganer. Men om man inte orkar vara moderat eller vegan utan mest bara vill träffa nya vänner – vad gör man då? Man går med i en middagsklubb förstås!

I Storbritannien är dining clubs ett begrepp. Den största och mest kända heter Out & Out och finns i London. De ordnar middagar i miljöer som helst ska vara så långt bort som möjligt från mörka och inrökta klubbar. Väl på plats i någon vacker herrgård eller på något annat vackert ställe ser arrangören till att man hamnar bredvid en kille som passar med en själv, som kompis eller mer. Eller som Out & Out själva skriver på sin hemsida: ”Vi står för maten, vinet, underhållningen och killarna. Resten är upp till dig …”

– Det är litegrann som att gå på ett bröllop, berättar en av Out & Outs gäster. Man sitter vid ett bord med åtta eller nio andra, man presenteras för varandra och sedan är det upp till en själv. När jag träffade han som till slut blev min pojkvän gillade jag honom inte ens från början! Men vi började snacka och det slutade med att vi bytte nummer.

Inga sociala offer

Middagsklubbar finns lite här och var där underlaget – dvs klubbtrötta homon – finns. Just Out & Out är bara för bögar, vilket i och för sig inte spelar någon roll om man bor i Sverige; man bör ju bo någonstans kring London om man vill bli en av de över 500 medlemmarna. Det närmaste man kan komma middagsklubbar i Sverige är väl de trista singelklubbarna för socialt handikappade heterosinglar. (Normala heteron behöver inga middagsklubbar eftersom de redan träffar en massa heteron i alla möjliga sammanhang.)

Vad tror då Sveriges klubbkungar om den svenska efterfrågan på middagsklubbar?

– Det är en kul idé, men jag skulle nog inte starta en i Sverige. Jag tror att marknaden är för liten, säger stockholms- och berlinklubben Propagandas skapare Peo Månestad.

– I Stockholm skulle det helt klart funka eftersom klasskillnaderna är stora och det finns så många bögar med deg, men frågan är om det skulle vara kul, säger Göteborgs klubbfixare Patrik Flodin, som tycker att man ska slopa entréerna på alla klubbar i hela världen.

Svenska planer

Stockholmsklubben Tip Tops ägare Ulrich Bermsjö tycker att middagsklubbar är en utmärkt idé, och säger sig ha vissa planer:

– Jag vill inte avslöja för mycket, men vi har pratat om att göra något liknande fast efter en mer svensk modell. Det är inget fel på klubblivet, men någonstans kring 30 kanske man tröttnar på diskodunket.

Staffan Ridelberg, mannen bakom klubbar som Monday Bar och Fido, var en gång med och ordnade ”Supper Club” på Docklands i Stockholm. För 500:- fick besökarna obegränsat med mat, vin och frukt.

– Det var som en äkta romersk orgie! Man låg på långa soffor och blev serverad olika typer av mat. Det var levande ljus överallt och stora berg av vindruvsklasar, säger Staffan Ridelberg till QX.se.

Supper club var en engånghändelse och en ganska privat tillställning. I väntan på en äkta middagsklubb får väl svenska diskotrötta bögar åka på Gay Camp 23 – 30 juli. Men var eller när och för vilka Sveriges första middagsklubb än öppnar så kan du lita på att du kan läsa om den på QX.se!

Publicerad: 2000-06-26 18:12:51