Åke Green

Under dagens förhandlingar i Högsta domstolen om den predikan som pingstpastor Åke Green höll i sin församling i Borgholm sommaren 2003 kom frågan om vems ord han egentligen spred i fokus. Var det Guds ord eller var det hans egna?
Riksåklagaren Stefan Johansson undrade om Greens påstående om att aids uppstått ”på grund utav detta (homosexualitet)”.
– Var i Bibeln står det att homosexualitet har orsakat hiv eller aids, frågade Johansson.
– Detta bygger i grund på Guds ord och Bibeln, svarade Green. Men det utesluter inte att man använder andra källor. I detta fall har jag gått till biblioteket och tittat i uppslagsverk som Nationalencyclopedin. Då gav de mig bara bekräftelse på mitt påstående om aids där man upptäckte det bland de homosexuella. Dessa verk måste vara tillförlitliga. Eller promiskuös livsstil medför en ökad risk för aids. Det slår ju inte bara uppslagsverken fast utan det säger även Socialstyrelsen och myndigheter.
I förhöret slog Green fast att det var guds ord han predikade. Orden han framförde har kommit till honom från den helige ande, menade han även om formuleringarna var sådana som passade hans sätt att uttrycka sig.

Åklagaren sköt även in sig på frågan vilken bibel han citerade och om berättelsen om Sodom och Gomorra verkligen handlade om homosexualitet.
– Handlar inte det här om våldtäkt, frågade åklagaren.
– Det är både och, men det var våldtäkt mot män.
– Är det homosexualitet?
– Ja visst är det.
– Är det homosexualitet och inte våldtäkt?
– Det är homosexualiteten i det här fallet? Bibeln varnar på 30 ställen för följderna av Sodom och Gomorra.

Även uttalanden i predikan om naturkatastrofer, cancersvulst på samhällskroppen och att syndaren ”förtjänar att dö” togs upp av åklagaren. Green framhävde att dö inte betyder dö utan att man skiljs från gud om man syndar.

Försvararen Percy Bratt fokuserade på de sista avsnitten i Greens predikan där det talas om nåd för den som inte fortsätter synda. Poängen var att visa att det inte är homosexuella utan homosexualiteten som Green fördömer. Och att den synden inte skiljer sig från synder som att dricka för mycket.

I sin slutframställan valde riksåklagarens Stefan Johansson att fokusera på ett antal citat ur den predikan Green höll sommaren 2003.
Han underströk att Green redan i januari samma år började planera sin predikan och att den därmed var väl genomtänkt och planerad och att han önskat att så många som möjligt skulle nås av hans predikan.
Johansson underströk att det är Greens egna tolkning och utvecklingar av Bibeln texter som står i centrum. Inte att han citerat Bibeltexter och sedan uppmanat åhörarna att följa buden.
Som exempel på detta valde han texterna om bland annat att aids ”uppstått på grund av ” homosexualitet.
Genom att legalisera partnerskap mellan män och män och kvinna och kvinna, så kommer det att skapa katastrofer helt enkelt, utan dess like.
Vi ser följderna redan av det här, vi ser det genom AIDS som sprider sig. Nu är inte alla AIDS-smittade homosexuella, men det har uppstått på grund utav detta en gång i tiden. Och sedan kan naturligtvis oskyldiga människor bli smittade av denna hemska sjukdom utan att för den skull ha någonting med det som ligger bakom i detta, vad det gäller homosexualitet.

Johansson påpekade att endast kring 5-10% av de som smittats av hiv i världen har smittats genom samlag mellan två män.
– Aids är en av vår tids allvarligaste sjukdomstillstånd, sa han. Över 30 mijoner människors död. Det är därför en synnerligen allvarlig anklagelse han riktar mot homosexuella att det uppståt på grund av homosexualitet. Åke Greens uttalande kan inte uppfattas som annat är djupt kränkande för homosexuella som vidare överskriver vederhäftig diskussion. Utanför att citera Bibeln.
Åklagaren citerade även avsnittet om att sexuell abnormitet, med hänvisning till bland annat homosexualitet, utgör en cancersvulst på samhällskroppen och att ”sexuellt förvridna människor kommer till och med att våldta djuren”, även här menat homosexuella och enligt åklagaren därmed ett uttryck för ”missaktning”.
Han tog även upp avsnittet i Greens predikan om ”Gosseskändare”, ett begrepp som används i en av de biblar som används i Sverige.
Nu vill jag understryka att alla homosexuella är inte pedofiler, och alla homosexuella är inte perversa, men man öppnar ändå porten till förbjudna områden och låter synden få fäste i tankelivet. Och den som är pedofil i dag började inte som sådan, utan började helt enkelt med att byta sitt umgänge. Det var så det började. Och att vara att vara trogen i ett homosexförhållande är inte på något sätt ett bättre förhållande än där man byter partner varenda dag. Det är inget bättre förhållande. Utan det är lika föraktligt i Guds ögon.
Även denna koppling menar åklagaren går utöver att citera bibeln och uppmana sina åhörare att följa de moralregler som ges.
För att understryka problematiken med att låta predikanter få ges större yttrandefrihet än andra så länge de baserar sig på bibeltexter, tog Stefan Johansson ett citat ur Paulus första brev till Thessaloniki som talar om hur judarna dödade Jesus och därmed är fiender till hela mänskligheten.

Medan försvarsadvokaten Percy Bratt i sin slutframställan hävdade att en fällande dom skulle göra svåra ingrepp inte bara i Åke Greens religions- och yttrandefrihet menade Stefan Johansson att detta åtal handlade om yttrandefrihetens gränser och ville se att Tingsrättens dom om en månads fängelse fastställdes.
Percy Bratt underströk att det inte var homosexuella utan homosexuella handlingar som Åke Green tagit upp i sin predikan och talade för att vara ytterst ”restriktiv” när det gäller att begränsa religions- och yttrandefriheten och att tolkningen av vad som får sägas måste vara ”vidast möjliga”.
Påståendet om att homosexuella handlingar öppnar för pedofili menade han kan ha vetenskaplig grund. Han hänvisade till ett av de många brev han fått som försvarare. Ett brev kom från Paul Cameron som uteslutits från American Psychological Association bland annat för sin kampanj mot homosexuella. I informationen hänvisar Camron till studier som visar att just homosexuella är överrepresenterade bland de som begår övergrepp mot barn.
– Det finns olika uppfattningar och diskussioner och det går inte att säga att en av dessa åsikter är straffbara, menade Bratt i sin framställan.
Bratt tog även upp att såväl Livets ord som islamguiden friats från misstanke när dessa i en predikosituation respektive på sin hemsida tagit upp frågan om homosexualitet och citerat sina religiösa urkunder.
Islamguiden skrev ut att ”Döda den som agerat och den till vilken agerandet blivit utfört på.” och friades för detta trots att det enligt Jan Hjärpe, professor i islamologi inte står ett ord om homosexualitet i Koranen. I det fallet friades en tolkning av de religiösa urkunderna av Riksåklagarens Stefan Lind.
Percy Bratt menade att Green skulle frias helt.
Dom kan antas komma om några veckor. Om det blir en fällande dom planerar försvaret att överklaga till Europadomstolen.

Utanför rättegångssalen fanns en stort mediauppbåd och såväl supportrar till Åke Green som de som på plakat tog avstånd från hans predikan.

Publicerad: 2005-11-09 12:49:49