Hatbrott

I början av veckan släppte RFSL tillsammans med tidningen EXPO en rapport kallad ”Det homosexuella hotet mot den vita rasen – nazistisk och rasistisk homofobi på Internet”.
Rapporten konstaterar att nazistiska och rasistiska grupper förts och främst använder Internet för att sprida sin propaganda.
”Det stör oss inte på samma sätt som en grupp nazister eller rasister som delar ut flygblad eller demonstrerar till minne av Kristallnatten.”
I rapporten påpekas dock att de hemsidor där hatbudskap sprids besöks av tiotusentals unga som läser budskapen.
”Den homofobiska propagandan har till syfte att dels stämpla hbt-personer som sjukliga, samhällsfarliga och brottsliga, men också att uppmana till attacker på hbt-personer. Redan genomförda attentat lyfts fram och glorifieras.”
I propagandan används även begrepp som ”krig mot hbt-personer” skriver man i rapporter och manar till ökad vaksamhet från samhällets sida.

I rapporten exemplifieras hur grupper som nationalsocialistisk front och svenska motståndsrörelsen sprider budskap där föräldraskap likställs med sexuella övergrepp och där homosexuella sägs ingå i ”konspirationen” mot det svenska folket.
Allvaret bakom propagandan påpekar rapporten har redan visats genom till exempel attacker på Prideparaden och träffställen för hbt-personer. De jämför även med den brittiske nynazisten David Copeland som 1999 sprängde en gaypub i London.
”Problemet med homofobin på Internet är därmed inte enbart att texterna är kränkande och hatiska. De upprätthåller idéer om att det är riktigt och rätt att slå tillbaka mot den ‘mäktiga gaylobbyn’.”

Rapporten släpptes dagen innan Högsta domstolens prövning av Åe Greens predikan och passande nog trycks ett budskap från ”Kristna Nationalkyrkan”. På dess flygblad citeras 3 Moseboks text om att män inte skall ligga hos män som de ligger hos kvinnor. Och så trycks den bibliska domen, om att de som bryter mot regeln skall straffas med döden, under.
Även nationaldemokraternas försäljning av en T-shirt med texten ”HoMoFob” tas upp som exempel på den högerextrema propagandan. I säljtexten föreslås att man kan bära T-shirten vid ett ”kärt återseende” på Slottsbacken, där attacken mot Prideparaden skedde. Att bokstäverna H M och F gjorts större är en gliring mot lagen om hets mot folkgrupp.
Även moderpartiet nationaldemokraterna har använt begrepp som ”abnormal” i sin propaganda mot hbt-personer.
Hela rapporten går att ladda ner via tidningen Expos hemsida. Expo firade tidigare i år sitt 10-årsjubileum och arbetar med att kartlägga högerextrema rörelsers verksamhet.

http://www.expo.se/

Källa: Rapporten som PDF

Publicerad: 2005-11-11 12:44:29