Åke Green

I en debattartikel på DN Debatt idag ger sig författaren Jonas Gardell in i debatten kring Högsta domstolens prövning av Ölands-predikanten Åke Green.
Green själv avfärdas som ”förvirrad och teologiskt okunnig”. Han påpekar bland annat att med Greens sätt att läsa och tolka Bibeln skulle förutom homosexuella även psoriasis-sjuka, synskadade och våldtagna kvinnor råka illa ut, och slaveriet skulle återinföras.
Men istället ligger fokus i hans artikel på att kritisera Olle Stenholm, Bertil Torekull, Tomas von Vegesack och Svante Nycander som i yttrandefrihetens namn försvarat Åke Greens rätt att hålla den predikan han höll 2003.
”I ena stunden uppmärksammas ånyo nazisternas gräsligheter sextio år tillbaka i historien, och ånyo ropar man aldrig mer.
I andra stunden kräver man att nästan ordagrant exakt samma argumentation som nazisternas ska få användas mot just en av de grupper som förföljdes grymmast i Hitlertyskland.
I bästa fall naivt och okunnigt. I värsta fall varken naivt eller okunnigt.”

I debattartikeln säger han att han inte är intresserad av straffpåföljden för Green, men hur troende och icke troende, präster och intellektuella skall komma till rätta med ”det ökande antal brott mot homosexuella” som bland annat SÄPO noterat.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=486039&previousRenderType=2

Källa: Läs Jonas Gardells debattartikel

Publicerad: 2005-11-11 17:10:16