Polen

Efter sommarens förbud mot Gay Pride-parad i Warszawa och förra helgens våldsamma attacker mot demonstrationen för mänskliga rättigheter i Poznan växer protesterna runt om i Europa.
Nu till helgen planeras det protester i totalt tio polska städer: Elblag, Gdansk , Katowice, Krakow, Lodz, Poznan, Rzeszow, Torun, Wroclaw och huvudstaden Warszawa. Bakom demonstrationerna står en lång rad HBT, kvinno- och vänstergrupper.
Vid premiärminister Kazimierz Marcinkiewicz besök i London igår där han föreläste i Chatham House tvingades han smita ut bakvägen för att undgå en protestdemonstration arrangerad av OutRage och med stöd av ILGA-Europa.
I Sverige har RFSLs ordförande Sören Andersson och vice ordförande Therese Hulthén nu krävt att den svenska regeringen uttalar sig kraftfullt mot polska myndigheters sätt att strypa HBT-rörelsens yttrande- och demonstrationsfrihet.
– Den svenska regeringen måste omgående och kraftfullt reagera på den senaste tidens utveckling i Polen genom att vända sig till den polska regeringen. Vidare bör den svenska regeringen uppmana Polen att efterleva den EU-lagstiftning kring icke-diskriminering som gäller inom den Europeiska Unionen, säger de i ett öppet brev.
– RFSL förväntar sig ett svar på hur regeringen, genom utrikesministern, kommer att agera i frågan. Sverige kan inte längre tyst stå bredvid och passivt se på när grundläggande mänskliga rättigheter kränks i ett grannland!

Publicerad: 2005-11-25 15:51:01