Polen

En koalition av organisationer som kallar sig ”Nationella solidaritetskommittén för Poznan” genomförde protester i Elblag, Gdansk, Krakow, Lodz, Poznan, Rzeszow, Torun och Warszawa där över 1000 deltagare gick med.
”Händelserna i Poznan – först att Jämställdhetsmarschen ställdes in av stadens myndigheter och sedan polisens brutala ingrepp mot en fredlig demonstration – har visat att Polen definitivt inte är ett land där lagen respekteras fullt ut”, sa kommittén inför helgen.
”Inte bara är medborgare fråntagna möjligheten att uttrycka sina åsikter och idéer, men polisen låter de fascistiska grupperna och polisen komma undan när de attackerar oskyldiga människor. Polsk demokrati behöver återupprättas”.

I Sverige kräver Liberala ungdomsförbundets Ola Mårtensson att utrikesminister Laila Freivalds agerar mot Polen.
– För några år sedan genomförde EU en aktion mot Österrike när främlingsfientliga Jörg Haider tog plats i Österrikes regering. Det är dags att genomföra samma sak mot Polen, säger han i ett uttalande.
Från Sveriges Förenade Gaystudenter, som höll sitt årsmöte i helgen uttalades stöd till HBT-rörelsen i Polen.
– Sverige och EU måste agera när dessa homofoba krafter hindrar människor från att utöva sina demokratiska rättigheter, sa Maria Hansson, förbundsordförande. När ett av Sveriges grannländer så tydligt slår in på det öppna hatets väg måste utrikesminister Laila Freivalds och hennes kollegor inom EU reagera kraftfullt.

I EU har baronessan Sarah Ludford, juridisk talesperson för de brittiska Liberaldemokraterna och ledamot av Europaparlamentet krävt att aktioner tas riktade mot Polen.
– Repressivt och intolerant beteende fördöms med rätta när det sker i länder som söker medlemskap i EU. Men då det sker i ett land som redan är medlem, verkar man istället titta bort, sa hon idag enligt UK Gay News.
Från EU håll har man, enligt UK Gay News, framfört en varning till Polen att man kan fråntas sin rösträtt om man inte agerar för att skydda HBT-människors rättigheter.
Även Amnesty International instämmer nu i protesterna och kräver att polska myndigheter fullföljer sina åtaganden om att respektera mänskliga rättigheter.

http://serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3035332.html?i=0

Källa: Bilder från helgens protester

Publicerad: 2005-11-28 18:26:42