Åke Green

Idag offentliggjorde Högsta domstolen sitt avgörande att pastor Åke Greens predikan inte kan fällas enligt lagen om hets mot folkgrupp.
I sin dom redogör Högsta domstolen för såväl lagen som det förtydligande som Sveriges frikyrkosamråd (FSR) 2003 begärde in när homosexuella inkluderades som skyddad grupp i hetslagstiftningen.
I svaret från regeringen sägs bland annat att det inte är meningen ”att hindra resonemang och diskussioner om homosexualitet”. Det som skall vara straffbart är då det är ”fullt klart att uttalandet överskrider gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion rörande gruppen i fråga.”
Högsta domstolen väger även in efter att ha nämnt uttalanden om cancersvulstar, våldtäkt av djur och sammankopplingen mellan homosexuella och begrepp som gosseskändare, perversa människor och pedofiler ”hur en åhörare till ÅGs predikan måste uppfatta dem”.
Dessutom väger man, med stöd av regeringens förtydligande 2003 in Åke Greens syfte med sina uttalanden och menar att det varit ”att påverka människors situation till det bättre” och att detta gjorts i vad han uppfattats som sin plikt som pastor.

Högsta domstolen konstaterar att hans uttalanden inte ”kan anses utgöra direkta uttryck för de textställen i bibeln som ÅG hänfört sig till” men lägger även till att han sagt att hans uttalanden inte omfattar alla homosexuella.

Högsta domstolen noterar en skillnad mellan att hetsa mot homosexuella på grund av den sexuella läggningen och den ”utövade homosexualiteten”. Men menar att Green trots att han hävdar den skillnaden ”överskrider gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion rörande gruppen homosexuella”. Och sägs det i domen, Green har ”uppsåtligen spritt” sina uttalanden. Därmed menar man att hans uttalanden varit ett brott mot hetslagen genom uttryck för missaktning av gruppen homosexuella.

Men han frias trots detta och motivet är att religions- och yttrandefriheten anses såväl i svensk grundlag som i Europakonventionen har ett extra starkt skydd och att Åke Greens predikan inte kan ses som ”Hate Speech”.
”Detta gäller även det av hans yttranden som får betraktas som mest långtgående där sexuella abnormiteter beskrivs som en cancersvulst eftersom uttalandet, sett i belysning av vad han sagt i samband med detta i sin predikan, inte är sådant att det kan anses uppmuntra till eller rättfärdiga hat mot homosexuella.”
Högsta domstolen gör bedömningen att Åke Green skulle frias vid en prövning i Europadomstolen men hänvisning till hans rätt att uttrycka sin religiösa tro.

http://www.hogstadomstolen.se/2005/2005-11-29%20B%201050-05%20dom.pdf

Källa: Läs hela domen

Publicerad: 2005-11-29 10:27:34