Debatt HD och Åke Green

För det första är Åke Green en person som inte bara vänder sitt ansikte ifrån det kristna kärleksbudskapet utan istället vänder sig till de extremistgrupper som nu hyllar honom som hjälte.

På Nationaldemokraternas hemsida kan man kolla på en hemmagjord film. Den spelades in av partiet när de, tillsammans med Riksförbundet för kristen tro och liv, Åke Green och andra extrema organisationer demonstrerade för rätten att hetsa. I Åke Greens människokärlek ryms alltså religiösa fundamentalister och nationaldemokrater. Men inte öppet homosexuella. Om jag var Åke Green skulle jag åtminstone välja mitt sällskap med betydligt större omsorg.

Ett argument mot hetslagstiftningen är att vi alla skall behandlas lika.
Och i den bästa av världar borde det vara en självklarhet. I den bästa av världar är hetslagstiftningen inte nödvändig.
Men fakta säger att homosexuella i större utsträckning än andra blir utsatta för våld, hot om våld, diskriminering och fördomar. Detta är tragiskt men dagens sanning. Lagen bör därför skydda oss efter behov och inte efter en utopi om hur samhället borde vara.

Ett annat argument i diskussionerna för en friande dom var att lagen om hets mot folkgrupp står i konflikt med FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna. Kanske borde man läsa artikel 17 lite oftare. ”Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i sitt privat och familjeliv. Ej heller för ingrepp på sin heder och sitt anseende. En var har rätt till lagens skydd mot sådana angrepp”. Åke Greens predikan rimmar mycket illa med de mänskliga rättigheterna.

En sak vi alla kan göra för att förtydliga hela den här debatten, är att sluta kalla Åke Green och hans gelikar för homofober. Få ord har blivit så misshandlade i denna debatt som just ordet fobi. Enligt psykologin är fobi ”en obefogad rädsla för något”. Jag tror inte att Åke Green är rädd för homosexuella. Inte heller nationaldemokraterna är rädda. Då skulle de knappast attackerat Facundo under Pridefestivalen 2004.
Det är hat och inget annat. Således är Åke Green och nationaldemokraterna inte homofoba. De är hatiska. Och hat skall inte accepteras i ett civiliserat samhälle.

Det var nämligen hatet som drev Hitler. Det var hans ”rätt att hetsa” mot judarna i Tyskland som kulminerade i kristallnatten, Treblikna, Birkenau och Auschwitz. Kan vi aldrig lära av historien ?

Avslutningsvis vill jag bara vädja till RFSL och andra som nu väcker önskemål om att avskaffa hetslagstiftningen, gör inte detta misstag. Om en lag är tandlös avskaffar man den inte, man skärper den.

Ta som exempel alla våldtäktsfall som slutar med friande dom.
Det är ett glasklart exempel på hur man snarare både snara upp och stärka rättsskyddet i den svenska lagstiftningen till skydd för offret, istället för att walk over till våldtäktsmännen.

För att lyckas med detta behöver alla goda krafter hjälpas åt. Ge inte upp er framgångsrika kamp för allas lika värde. Vi kämpar för det tillsammans med er och ni behövs.

http://www.philip.nu/

Publicerad: 2005-12-02 10:11:08