Kärlek

Sydafrika var det första landet i världen att införa skydd mot diskriminering på grund av sexuell orientering i sin konstitution.
Efter att Marie Fourie och Cecilia Bonthuys anmält att de diskrimineras genom att inte få gifta sig fick de i oktober 2002 i en domstol i Pretoria avslag på sin begäran och efter överklaga har frågan nu behandlats i konstitutionsdomstolen.
Igår kom domstolens beslut att det strider mot landets konstitution att hindra samkönade par att gifta sig.
Även om HBT-rörelsen i samarbetsgruppen JWG (Joint Working Group) i Sydafrika välkomnar beslutet menar flera enligt Mail & Guardian, att det är en besvikelse att behöva vänta ett år.
– Vi är inte glada… för ett år till kommer vi inte vara jämlika, sa Fikile Vilakazi från the Forum for the Empowerment of Women som ingår i JWG.
Från African Christian Democration Party uttrycktes besvikelse över beslutet och krav på att sexuell orientering inte längre skall skyddas i konstitutionen.
– Ingen stat eller domstol kan försöka ändra den traditionella… universella och av gud givna förståelsen av äktenskapet som heterosexuellt, sa Steve Smart till tidningen.
En helt annan kommentar ger Sabelo Zondo från the South African Youth Liberating Organisation till nättidningen The Mask:
– Vi är väldigt upprymda över nyheten. Personligen tänker jag nu fria till min partner, vilket ju är ett tecken på att jag är glad.

http://www.mg.co.za

Källa: Mail and Guardian

Publicerad: 2005-12-02 11:51:33