Kränkning?

I onsdags föll domen mot de tre skvallertidningarna The People, Stars och Hot Stars. Efter att de påstått att Robbie Williams i hemlighet är homosexuell stämde artisten dem för ärekränkning.
Skadeståndet blev totalt 200 000 pund – ca 3 miljoner kronor. Dessutom skall tidningarna betala rättegångskostnaderna.
Vid rättegången förklarade advokaten att Williams ”varken är eller har varit homosexuell”.
Reaktionen från den brittiska gayaktivist-rörelsen OutRage är negativ.
– Vad än Robbies intentioner har varit, så ger den legala tvisten bilden att det är skamligt att vara gay, menar Peter Tatchell.
– Om han inte anser det är fel att vara homosexuell, varför stämmer han då tidningarna?
Tatchell menar även att Robbie Williams spelar ett dubbelspel.
– Tidigare har han lockat sina gay-fans med uttalanden som kan tolkas som att han haft en gayrelation. I ljuset av att han nu stämt tidningar kan man ju fråga sig om dessa kommentarer bara var cyniska försök att exploatera gaymarknaden.
OutRage och Peter Tatchell höjer även ett varnande exempel.
– När popsångaren Jason Donovan stämde tidningen The Face i början av 90-talet för att de skrivit att han var homosexuell, så skadade det hans karriär. Robbie kan nu på samma sätt förlora stöd. För hur skall vi kunna respektera någon som tydligen anser det vara en kränkning att antyda att han gillar män?
– Vi har ingen aning om Robbie är gay eller straight, säger Tatchell så slutligen. Det är helt irrelevant. Vi kritiserar att han tycker att domstolen är det bästa sättet att motbevisa påståenden om att han eventuellt döljer homosexuella känslor.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=1172

Källa: Se tidigare artikel om gayrykten

Publicerad: 2005-12-09 15:08:31