Kärlek

Idag blev det klart. Efter att tre gånger ha röstat om en ny skrivning i Lettlands konstitution kommer samkönade äktenskap inte tillåtas i landet.
I den idag antagna skrivningen står det att Staten värnar äktenskapet en förening mellan man och kvinna, familjen, föräldrar och barns rättigheter.
Enligt tidningen Baltic Times referat från den andra röstomgången den 1 december i år var stämningen hätsk i det lettiska parlamentet.
Med röstsiffrorna 73 för och tre mot och hela 24 som avstod eller var frånvarande så antogs skrivningen den gången. ”Applåderna var dånande”, berättar Baltic Times.
När de tre ledamöterna som röstade mot skrivningen fick sina namn upplösta, ropades det ”skäms” i parlamentet.
Lettland har sedan tidigare förbud mot äktenskap men landets kristdemokrater önskade stärka förbudet för att förhindra eventuella påtryckningar från EU.
Enligt Baltic Times anser politiska bedömare i Lettland att homofrågan kommer bli viktig i nästa års parlamentsval.
I Sverige reagerar idag Liberala ungdomsförbundets förbundsstyrelseledamot Majed Safaee och kallar beslutet reaktionärt,.
Det är oacceptabelt att ett medlemsland inom EU på ett så uppenbart motarbetar reformer för sexuellt likaberättigande, säger Majed Safaee i ett uttalande.
Vi ser nu en våg av homofobi och intolerans svepa över Europa. I Polen stoppas gay-parader och homosexuella diskrimineras systematiskt och runt om i Europa ökar hatbrotten mot HBT-personer. Sverige måste agera och göra det kraftfullt. Lettlands agerande rimmar mycket illa med EU: s antidiskriminerings lagstiftning och den svenska regeringen borde snarast ta upp ärendet med den Lettiska regeringen, fortsätter Majed Safaee och uppmanar svenska kristdemokraterna att ställa sina partivänner i Lettland mot väggen.

De tre ledamöter som gick emot det konstitutionella förbudet var Linda Murniece, Inese Krastina och Madars Lasmanis från Den nya erans parti.

Vid dagens tredje och avgörande omröstning var röstsiffrorna 65 för, sex emot, nio nedlagda och 20 frånvarande.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3799

Källa: Läs om attackerna på PrideParaden i somras

Publicerad: 2005-12-15 16:25:43