Kyrkan

I morgon tisdag släpper RFSL ett ”debattvykort” av fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin. Vykortet är taget i en kyrka i Norrköping och är hennes kommentar till att Högsta domstolen friade pastor Åke Green.
Redan innan bilden är släppt officiellt har den blivit hett omdebatterad i såväl Norrköpings Tidningar som i kristen media.
– Det här den otäckaste bild jag någonsin tagit, men det som Åke Green sa var också väldigt otäckt. Hans predikan är det värsta jag hört. Retoriken är exakt den samme som nazisterna använde i sin hatpropaganda under andra världskriget. Med den här bilden vill jag visa det som ord inte kan förklara men som många av oss som står under ständigt hot känner, säger Elisabeth Ohlson Wallin inför bildsläppet.
I främst Norrköpings tidningar har Ohlson-Wallin kritiserats för att hon vid fototillfället inte lät tidningens journalister närvara. I kristen media har debatten handlat dels om användandet av kyrkorummet och bildens innehåll.
Tidningarna Folkbladet och Dagen har även anmälts till Justitiekanslern av chefsåklagaren i Norrköping Torsten Angervåg. Enligt Kyrkans tidning skall JK dock redan efter en anonym anmälan beslutat att inte inleda undersökning mot bilden.
Inför släppet som vykort säger RFSL att man vill diskutera konsekvenserna av Högsta domstolens och senare Hovrätten i nedre norrlands beslut att fria dels Green och dels fyra nynazister.
– Nu kräver vi att lagen om hets mot folkgrupp utreds på nytt. Den svenska lagstiftningen ger inte längre det skydd för utsatta grupper som lagstiftaren avsåg. Hot, våld och mord börjar med hets, och det är där lagen måste sätta stopp. Hetsen uppmuntrar och legitimerar våldet oavsett om den bygger på en kristen fundamentalism eller nazism, säger Sören Andersson, förbundsordförande i RFSL.

Releasen av vykortet sker på Torget klockan 18.00.

Publicerad: 2005-12-19 15:57:27