Protestkampanj

Efter att det lettiska parlamentet röstat igenom en ändring i landets konstitution som förbjuder samkönade äktenskap, har en protestkampanj dragits igång av lettiska HBT-aktivister.
Omkring 1500 personer har skickat in sitt stöd för kampanjen vars mål är att få president Vaira Vike Freiberga att inte signera lagändringen.
I en rapport från kampanjen sägs att presidenten sagt att ”alla argument skall vägas noggrant”.
Idag onsdag gick presidenten ut i ett lunchtal och kallade lagändringen med en ironisk underton för en ”julklapp” enligt Juris Lavrikos på ILGA Europa. Hon förklarade att beslutet i parlamentet inte har någon praktisk betydelse eftersom äktenskap redan idag definieras som en förening mellan man och kvinna i civillagstiftningen.
– Om någon tror att bara för att man nu lägger till en sådan skrivning i konstitutionen skulle innebära att denna kommer finnas för tid och evighet, så är det naturligtvis en illusion och en felaktig förhoppning.
Hon ville inte kalla förändringen i konstitutionen för diskriminerande för bögar och lesbiska eftersom skrivningen redan finns i landets lagar. I en kommentar till parlamentets diskussioner la hon så till vid sitt lunchtal idag att den i delar var ”intolerant” och ”uttalat homofob”.
– Människor kan ha sin religiösa övertygelse, sin egen förståelse om vad som är synd eller ej, passande eller inte passande. Men som president vill jag påminna om att i en demokratisk nation, som vår, är privatlivet separerat från det offentliga och hur människor hanterar sitt intima liv berör ingen annan så länge det inte strider mot lagen.
Hennes lunchtal avslutades så, enligt ILGA Europas engelska översättning:
– Därför vill jag påminna människor denna Jul att vi vill se vår nation som en plats där demokrati, i sitt mest fundamentala och sanna uttryck, upprätthålls med innebörden att var och en har samma människovärde inför staten och inte enbart inför gud. Alla har samma rättigheter, Jag vill också uppmana människor att inte göra extrema uttalanden som uppmuntrar och understödjer hat, fördomar och som kränker och nedvärderar de som tänker eller lever annorlunda. Snälla, låt oss visa tolerans gentemot andra människors valfrihet.

http://pret.diskriminaciju.esmu.es

Källa: Protestkampanjens sida

Publicerad: 2005-12-21 14:19:43